ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Stanislav Heloňa, MAFRA

Prostějov přidá zeleň, opraví kašny a má první pozemky pro jižní prstenec

  • 1
Novou zelení za více než milion korun plánuje radnice v Prostějově zkrášlit město. Konkrétně vytvoří relaxační oblast a vysadí hrušně po opravách vodovodu, kromě toho rovněž opraví kašny. Navíc město také pokročilo v projektu takzvaného jižního zeleného prstence.

Okrasné hrušně nahradí staleté lípy, které byly vykáceny kvůli opravám vodovodu a veřejného osvětlení v ulici Česká, což mezi Prostějovany vyvolalo silnou vlnu nevole. V anketě si to odhlasovali tamní obyvatelé. Za výsadbu čtyřiadvaceti stromů město celkově zaplatí 437 tisíc korun.

„Dalších devět stromů zaplatí společnost Vodovody a kanalizace Prostějov,“ nastínila mluvčí prostějovského magistrátu Jana Gáborová.

Prostějov se zazelená i v městské části Čechůvky. „Vytvoříme zde prostor k procházkám nebo posezení s přáteli. V tuto chvíli půjde o krajinné úpravy, konkrétně výsadbu dvaadvaceti stromů, skupin keřů a úpravu terénu pro jarní výsadbu lučních porostů,“ popsal náměstek primátora Jiří Pospíšil.

Město bude také obnovovat a dosazovat i trvalkové záhony. „Hovoříme o sedmadvaceti lokalitách dosadeb a údržby trvalkových záhonů,“ uvedla náměstkyně primátora Milada Sokolová, která je zodpovědná za životní prostředí.

„Snažíme se, aby město bylo zelené a plné květin, aby se tady dobře žilo. Je tedy jasné, že dochází ke každoroční obnově a úpravě záhonů,“ dodala. Pro tyto práce bylo z fondu zeleně vyčleněno dohromady téměř 740 tisíc korun.

Město vykupuje pozemky pro zelený prstenec

Kromě toho radnice dál pokračuje v projektu zeleného prstence v jižní části města, který by měl sloužit mimo jiné k zachytávání polétavého prachu.

„Nadále jednáme o výkupech dalších pozemků, abychom mohli celý projekt uskutečnit,“ sdělil Pospíšil.

První pozemky se městu už podařilo odkoupit. Prstenec by měl chránit území, které je přibližně ohraničeno ze západu ulicí Čechovická, z východu Brněnskou, v šířce pásu od ulice Jaroslava Kaštila po ulici Za Určickou. Radní schválili zadání projektové dokumentace firmě Ateliér Šteflovi z Podivína, jejichž nabídka byla nejvýhodnější.

„Rozsah poptávané dokumentace zahrnuje jak vegetační úpravy, tak i osazovací plány, terénní modelace a pěší komunikace,“ shrnul další náměstek primátora Jiří Rozehnal.

Město kromě zeleně myslí i na kašny. Ty, které jsou na náměstí T. G. Masaryka, Hlaváčkově, Vojáčkově a Pernštýnském náměstí a na náměstí Spojenců, čekají opravy.

„Dojde k odstranění vodního kamene, renovaci povrchů, drobným zednickým a obkládačským činnostem a následnému nástřiku nanoochrany,“ uvedla mluvčí Gáborová. Náklady jsou vyčísleny na 350 tisíc korun.