Prostějov už má veřejnou půjčovnu kol, rychlý přesun může být i zadarmo

  • 1
Lidé, kteří se chtějí na kole projet Prostějovem či ho využít k rychlému přejezdu z jednoho místa na druhé, mají od pátku možnost půjčit si speciální bicykl ve veřejné půjčovně. Stačí jen registrace do systému.

„Do systému se nám už zaregistrovalo prvních zhruba 200 zájemců. Prostějov je pro nás prvním městem v České republice, kde bikesharing nabízíme. Pokračovat budeme v Ostravě nebo v Berouně,“ řekla mluvčí projektu Ivana Vránová.

Firma NextBike už působí ve třicítce zemí světa a ve více než dvou stovkách měst, například v Berlíně, Budapešti, Cardiffu nebo Pittsburghu. V Prostějově budou moci zájemci využít stovku jízdní kol a devět stálých stanovišť a další takzvaná virtuální stanoviště.

Služba funguje tak, že si lidé bicykl půjčí na jednom místě a vrátí ho na jiném stanovišti ve městě. Prvních patnáct minut půjčení bude zdarma, poté se platí patnáct korun za každou započatou půlhodinu.

„Prostějov je město kol a myslím, že bikesharing je zajímavý projekt. Za čtvrt hodiny, kdy je půjčení jízdního kola zdarma, dojedete z jednoho konce města na druhý,“ podotkl primátor Prostějova František Jura. Městskou pokladnu vyjde podle něho celý projekt řádově na stovky tisíc korun.