ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Profimedia.cz

Přerované opět přímo navrhnou, na co půjde z rozpočtu půldruhého milionu

  • 0
Obyvatelé Přerova budou mít podruhé možnost rozhodnout, na co poputuje jeden a půl milionu korun z městské kasy. Vyhlášení dalšího ročníku participativního rozpočtu nazvaného Chci v Přerově, v rámci kterého mohou lidé navrhnout vlastní projekty, na svém posledním zasedání odsouhlasili zastupitelé.

„Lidé mohou navrhovat nápad v maximální hodnotě 500 tisíc korun, stejně jako tomu bylo loni,“ uvedl primátor Petr Vrána.

Přijímání nápadů začne 2. května. „Magistrát je bude přijímat do 30. června, hlasovat o jednotlivých návrzích se bude od 6. září do 6. října, a 16. října už budeme vědět, které projekty si lidé zvolili,“ shrnul primátor.

Aby byl druhý ročník participativního rozpočtu ve veřejném prostoru lépe propagován, rozhodli zastupitelé o posílení rozpočtu o 180 tisíc korun na zabezpečení marketingu. Pořízeny by měly být například propagační panely, které budou Přerovany zvát k účasti. Seznámí je nejen se smyslem a cílem projektu, ale také s jeho harmonogramem i zásadami.

V loňském ročníku uspěly z více než dvaceti návrhů čtyři, o jejich výběru rozhodlo v hlasování 1 327 lidí. Nejvíce hlasů, a to 546, získalo pořízení mobilního kina za 350 tisíc korun. Město ho koupí letos na jaře.

„S navrhovatelem jsme se domlouvali, že kino bude využíváno v prostorách, kde uskuteční akce. Například na hradbách, v parku Michalov nebo na sportovištích,“ objasnila vedoucí kanceláře primátora Daniela Novotná.

Koše na psí exkrementy již radnice pořídila, zelená autobusová zastávka teprve vznikne. Mezi podpořené návrhy se dostala i rozhledna v Knejzlíkových sadech na Čekyňském kopci, kterou mezitím už podpořili i zástupci radnice.

„O záměru vybudovat v této lokalitě rozhlednu jsme přemýšleli ještě před tím, než ji lidé navrhli v rámci participativního rozpočtu. Musíme jen vytipovat v rámci daného území vhodnou lokalitu. Rozhledna by mohla být postavena ve stylu, jako je rozhledna Maruška na Trojáku,“ nastínil radní Michal Zácha s tím, že by stavba měla přijít na pět až osm milionů korun.

O tom, kam poputuje část peněz z městské pokladny, spolurozhodují v rámci participativního rozpočtu v kraji i obyvatelé Prostějova, Hranic, Šumperka nebo Jeseníku.

,