Pohled na nynější konec dálnice D1 u přerovské místní části Předmostí. Kdy se začne stavět navazující poslední chybějící úsek k Říkovicím zatím není jasné. | foto: Stanislav Heloňa, MAFRA

Úřad smetl námitky, dostavba D1 u Přerova dostala prozatím opět zelenou

  • 9
Krajský úřad v Olomouci nevyhověl odvolání spolků proti změně územního rozhodnutí na stavbu posledního úseku dálnice D1 u Přerova a potvrdil platnost tohoto dokumentu. Ředitelství silnic a dálnic tak může stavbu dál připravovat.

Podle ředitele brněnského závodu Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) Davida Fialy podnik na výsledky odvolání nečekal a přípravy na stavbu desetikilometrového úseku z Přerova do Říkovic nepřerušil.

„Máme tak už hotovou dokumentaci pro stavební povolení. Nyní do ní doplníme jen záležitosti vázané na právní moc územního rozhodnutí. Předpokládám, že na konci léta budeme moci požádat o stavební povolení,“ řekl Fiala s tím, že podnik je připravený také na veřejnou soutěž na zhotovitele stavby.

ŘSD přitom nezbývá moc času. Pokud stavba nezačne do konce roku 2021, vyprší jí platnost posudku o vlivu na životní prostředí, takzvaná EIA. Projektanti by tak museli začít s přípravami od začátku.

Ředitel Fiala je ale klidný. „Čas ještě máme, i když ho není nazbyt. Procesní obstrukce Dětí Země nám něco vzaly, ale z našeho pohledu se to stihnout dá,“ tvrdí.

Zda se budou ekologové soudit zatím není jasné

S vedením dálnice přes přerovskou místní část Dluhonice nesouhlasí ekologická organizace Děti Země spolu s některými obyvateli, kterým ještě zbývá možnost podání žaloby k Nejvyššímu správnímu soudu.

Znázornění úpravy trasy posledního úseku dálnice D1 u Přerova, o kterou se zasazuje hnutí Děti Země a také část obyvatel čtvrtě Dluhonice. (Pro zvětšení klikněte.)

Jak budou spolky, jež s odvoláním neuspěly, postupovat dál, ale není zatím jasné. Předseda Dětí Země Miroslav Patrik sdělil, že vše posoudí v červenci.

„Teď se soustředíme na anketu Ropák roku, rozhodnutí krajského úřadu tak prostudujeme až v červenci. Teprve tehdy zjistíme, jak budeme reagovat,“ uvedl Patrik.

Rozhodnutí úřadu nepovažuje za neúspěch. „Díky odvolání spolků došlo k přezkoumání závazných stanovisek a zjistilo se, že jedno bylo vydáno nezákonně, takže bylo bez náhrady zrušeno. Podmínky dvou dalších se změnily,“ dodal.