Slavnostní odhalení Památníku JUDr. Milady Horákové před stejnojmennou...

Slavnostní odhalení Památníku JUDr. Milady Horákové před stejnojmennou knihovnou Právnické fakulty Univerzity Palackého. Na snímku Otmar Oliva, autor památníku. | foto: ČTK

V Olomouci odhalili památník Milady Horákové. Připomíná hodnoty, které hájila

  • 0
Knihovna Milady Horákové na právnické fakultě Univerzity Palackého v Olomouci odhalila dílo akademického sochaře Otmara Olivy. Jedná se o Památník Milady Horákové, který byl představen veřejnosti na Den památky obětí komunistického režimu a výročí popravy Milady Horákové.

Součástí slavnostního setkání byl i podpis Memoranda o partnerství a spolupráci mezi Univerzitou Palackého a neziskovou organizací Post Bellum.

„Zakázku nakonec získal olomoucký rodák, výtvarník Otmar Oliva. Práce se od počátku zhostil s neuvěřitelným nadšením a pokorou,“ řekl Václav Stehlík, děkan právnické fakulty.

„Milada Horáková je symbolem neskutečné odvahy, vnitřní síly a odhodlání do posledního dechu bojovat proti bezpráví. Její životní příběh bychom si měli neustále připomínat, a jsem proto rád, že na univerzitě – a právě na naší právnické fakultě – nyní máme památník nesoucí její jméno a připomínající hodnoty, které hájila a pro které také zemřela,“ řekl rektor UP Martin Procházka.

O umístění uměleckého díla, které bude jako memento připomínat Miladu Horákovou a oběti komunismu, uvažovala fakulta krátce poté, co před třemi lety dcera Milady Horákové, Jana Kánská, souhlasila s pojmenováním knihovny.

Část plastiky je z bronzu, jádro z kamene. Hlavní část tvoří stéla z červeného onyxu ve tvaru jehlanu, po kterém se vinou bronzové stuhy s vybranými slovy z posledních dopisů Milady Horákové rodině. Dílo završuje plastika českého lva lámajícího mříže.

„Památník odkazuje k hodnotám, které ctila právnička Milada Horáková, ke svobodě, demokracii a boji proti bezpráví a současně k české státnosti. Ke stejným hodnotám, na jejichž základě byla obnovena naše fakulta a které se snažíme šířit,“ doplnil Václav Stehlík.

Otmar Oliva památník vyrobil ve svém ateliéru na Velehradě a pracoval na něm od loňského jara. Spolupracoval přitom s kamenosochařem Petrem Novákem, cizelování pak svěřil příteli Luboši Smílkovi a stříbření měla na starost firma AMATI Kraslice.

„Pro mě je zázrak, že jsem mohl pracovat na tomto díle, že tu dnes můžu být,“ uvedl Oliva, který byl po studiích zatčen pro šíření Charty 77. Ve vězení strávil celkem dva roky.

„Hned, když jsem přijel domů z první schůzky se zadavatelem, vedením právnické fakulty, jsem měl v hlavě nápad, jak bude dílo vypadat. Chtěl jsem něco klasického, prověřeného časem, ať už jde o tvar nebo o materiály. Pak jsme ladili detaily, například jsme společně vybírali slova na stuhy,“ doplnil Oliva.

17. září 2016

,