Ilustrační snímek

Ilustrační snímek | foto: Anna Vavríková, MAFRA

Olomoucký kraj otočil, slevové karty budou platit i v regionálních vlacích

  • 5
Cestující budou moci od 1. ledna příštího roku při jízdě osobními a spěšnými vlaky po Olomouckém kraji dál používat slevové In Karty Českých drah (ČD). Právě to, že se v novém tarifu Integrovaného dopravního systému Olomouckého kraje (IDSOK) se slevovými kartami původně nepočítalo, vyvolalo velkou kritiku veřejnosti.

Zachování In Karet v regionálních vlacích objednávaných hejtmanstvím v pondělí se zástupci ČD vyjednalo vedení kraje.

„V rámci Olomouckého kraje bude uznáván i tarif národního dopravce, tedy Českých drah. To znamená, že se pro cestující vůbec nic nemění. Naopak budou mít ještě víc možností,“ uvedl náměstek hejtmana Jan Zahradníček.

Podle něj se podařilo dojednat dohodu s ČD a hlavně způsob, jak bude dopravce předávat veškeré údaje do krajského systému.

„Tím pádem padla vzájemná bariéra a tento tarif ČD může být využíván v plné šíři,“ doplnil Zahradníček.

Tarif ČD, nebo IDSOK? Lidé si budou moci vybrat

Cestující si tak budou moci vybrat buď tarif Českých drah, nebo IDSOK. Pokud zvolí tarif ČD, tak budou mít nadále nárok na slevovou In Kartu, ale nebudou moci s jízdenkou přestupovat z vlaku na regionální linkové autobusy či MHD. Tuto výhodu budou mít cestující s tarifem IDSOK.

Jízdní řády

Jízdní řády vlaků, autobusů a MHD zdarma

Pokud se tedy cestující rozhodne pouze pro vlak, nebude využívat návazné druhy dopravy a má slevovou In Kartu, bude mít nižší cenu od ČD. Ředitelka krajského dopravního systému KIDSOK Kateřina Suchánková vyzvedla, že změna cestujícím výrazně pomůže.

„Je spousta cestujících, kteří využívají slevové In Karty ČD, a je dobré, že je mohou využívat nadále. Bylo třeba se dohodnout s dopravcem a jsem ráda, že se to podařilo,“ sdělila.

Náměstek hejtmana doplnil, že Olomoucký kraj bude mít perfektní přehled o veškerých tržbách v rámci železniční dopravy uvnitř regionu.

„Bude možné lépe a přesněji plánovat i obnovu vozového parku,“ vyzdvihl Zahradníček. Ceny jízdného se od Nového roku měnit nebudou.