Hasiči odstraňovali naplaveniny od Svatojánského mostu v Litovli.

Hasiči odstraňovali naplaveniny od Svatojánského mostu v Litovli. | foto: HZS Olomouckého kraje

Pro dřevo naplavené v řece se z mostu spustili lezci, kmeny odtáhla technika

  • 1
Naplavené stromy, větve a další materiál, který se zachytil o pilíře Svatojánského mostu v Litovli, odstranili hasiči. Zabránili tak možnému poškození jedinečné historické památky, která je symbolem města přezdívaného Hanácké Benátky. Svatojánský most je třetím nejstarším kamenným mostem u nás.

„Při zásahu v Litovli pomohla s odstraněním nebezpečné hráze v řece naše lezecká skupina a profesionální jednotka ze stanice Litovel,“ sdělila mluvčí Hasičského záchranného sboru Olomouckého kraje Lucie Balážová.

Silné kmeny a větve se zachytily na pilířích historického Svatojánského mostu v Litovli poté, co během vánočních svátků vystoupala hladina Moravy až ke třetímu povodňovému stupni.

S odklízením naplavenin museli hasiči počkat, až se sníží průtok v řece. Dřevo se odstraňovalo v úterý a ve středu.

Jednotky měly za úkol s technickými službami města odstranit masu dřeva, která byla zaklíněná přes tři pilíře nejstaršího a památkově chráněného mostu na Moravě tak, aby nedošlo k jeho poškození.

Hasiči pracovali na lanech

Hasiči – lezci se na laně spustili z mostu, postupně kmeny uvazovali lany a řetězy. Těžká technika pak dřevo tahala na břeh, kde jej pracovníci technických služeb zpracovali a zlikvidovali.

„Naplaveniny se objevují u mostu často, sleduji to od dětství. Teď tam byl naplavený i mohutný dub. Takový strom jsem tam ještě neviděl. Hasičům patří velký dík, protože to nebyla jednoduchá práce,“ popisuje starosta Litovle Eduard Kohout.

Svatojánský most je považován za symbol Litovle. Po Karlově mostě a mostě v Písku jde o třetí nejstarší dochovaný kamenný most v České republice.

V Olomouci byl v závěru roku vyhlášen třetí povodňový stupeň (27. 12. 2023):

27. prosince 2023