Vizualizace podoby nové turistické atrakce na Dolní Moravě - třináctimetrového...

Vizualizace podoby nové turistické atrakce na Dolní Moravě - třináctimetrového mamuta, který má nabízet dvě patra zábavy i poučení o době lovců mamutů. | foto: Resort Dolní Morava

Tobogan, bobování i lákadla pro bikery. Jesenické areály přepínají na léto

  • 0
Obří mamut se dvěma patry zábavy pro děti a 24 metrů dlouhým chobotem – toboganem, pořádná dávka adrenalinu při nejdelším sjezdu na koloběžkách v republice či nová šestisedačková lanovka, která pohodlně vyveze bikery i s kolem až k trailům. Horské areály v Jeseníkách přepínají na letní provoz a hlásí řadu novinek.

Připomenout dobu lovců mamutů, kteří k oblasti vždycky patřili, a přinést spoustu zábavy pro kluky a holky má obří mamut, který se stane největší atrakcí na Dolní Moravě. Vysoký bude 13 metrů, dlouhý přes 31 metrů a v jeho nitru návštěvníci najdou dvě patra zábavy.

„Nová atrakce v sobě vlastně ukrývá dva zábavní dětské parky a mladé dobrodruhy nenechá ani na vteřinu se nudit,“ uvedl Tomáš Drápal z vedení Resortu Dolní Morava.

„Mamuta slavnostně představíme a uvedeme do provozu v sobotu 30. června, kdy chystáme také doprovodný program pro děti i dospělé,“ prozrazuje s tím, že díky ojedinělé atrakci se děti mají nejen pobavit, ale také se něco i dozvědět o životě mamutů.

„Poučení má hravou a nenásilnou formu. Malí objevitelé pak vystoupají do druhého patra, kde se ocitnou v pralese plném zábavy,“ popisuje Drápal.

Chybět nebudou nejrůznější překážky, lanový komín, lezecká stěna, šplhací tunel s gumovými pásy nebo jeskyně, z níž se bude ozývat mamutí řev. Čtyřiadvacetimetrový chobot mamuta potom poslouží jako tobogan, jímž se děti pohodlně dostanou zpátky na zem.

Drápal upozornil, že archeologické nálezy dokládají, že v jeskynním systému pod Králickým Sněžníkem mamuti zhruba před milionem let skutečně žili.

„Mamutí kly a stoličky se našly v Tiché Orlici pramenící jen několik kilometrů od Dolní Moravy,“ uvedl.

Bikery vyveze nová šestisedačková lanovka

To areál Kouty nad Desnou soustředí všechny síly vedle úprav zdejšího vyhlášeného bikeparku s traily všech možných obtížností na vylepšení zázemí.

„Budeme mít nový autobus pro kyvadlovou dopravu od lanovky k horní nádrži přečerpávací vodní elektrárny Dlouhé stráně. Lidé uvítají i úpravy přístupové cesty k lanovce nebo pojízdný pás k dolní stanici lanové dráhy,“ vyjmenoval ředitel kouteckého areálu Petr Marek.

Zdejší půjčovna dostane nová kola na atraktivní sjezdy terénem nebo koloběžky, na nichž je možné absolvovat nejdelší sjezd v republice dlouhý 17 kilometrů.

Traily pro bikery vylaďují i ve skiareálu Kopřivná. Nahoru navíc bikery i s kolem vyveze nová šestisedačková lanovka. Změn se dočká rovněž tamní půjčovna a testovací centrum. K dispozici zájemcům budou nejmodernější biky, ale i pohodlná kola pro cyklovýletníky, kteří se chtějí jen projet po okolí. Výrazně pestřejší bude letos i nabídka elektrokol.

Turisté ale mohou vyrazit třeba také na chatu Kazmarka v Karlově pod Pradědem, která otevírá po celkové rekonstrukci.

„Tím zase vylepšíme stravovací služby,“ vyzdvihl zástupce provozovatele areálu Radek Lipina.

Adrenalin táhne, areály lákají na závody kol i bobovou dráhu

Velkým tahákem v řadě jesenických středisek jsou pak horská kola. Například v Kopřivné, kam tisíce lidí na začátku června přitáhne Kopřivná Bike Festival. Návštěvníci si užijí nejen nejmodernější kola a adrenalinové jízdy, ale také bohatý doprovodný program.

„Většina akcí v létě je spojena s cyklistikou,“ potvrzuje Andrea Mlčochová z Resortu Kopřivná.

Sportovně založené fandy lákají i Kouty. Cyklisté si přijdou na své například při akci Enduro Race Kouty – Kolo pro život, vyznavači běhu s nejrůznějšími překážkami se zase vyřádí na závodech Spartan Race a atraktivní bude i česká kvalifikace na slavný rakouský závod Dolomitenmann.

Už stálicí mezi atrakcemi v Jeseníkách je bobová dráha ve středisku Kaste Petříkov, která je v provozu přes deset let, avšak stále se těší obrovskému zájmu turistů. Provozovatelé areálu ji vždy po roztání sněhu montují na zabetonované patky.

„V zimě pracně a draze vyrobený sníh jsme teď museli několikrát rozhrnovat rolbou, aby rychleji roztál. Díly je potřeba roznést po svahu a smontovat a bobovku znovu jako každý rok otestovat,“ nastínil majitel areálu František Kaštyl.