V první den jarních prázdnin musel do Jeseníků letět vrtulník záchranné služby...

V první den jarních prázdnin musel do Jeseníků letět vrtulník záchranné služby pro osmiletou dívku, která si při pádu zlomila nohu. | foto: Horská služba Jeseníky

Malý lyžař vyletěl ze sjezdovky a narazil do stromu, dívka si zlomila nohu

  • 9
U vážných úrazů dětí musela hned první den jarních prázdnin zasahovat horská služba v Jeseníkách. Desetiletý chlapec vyletěl ze sjezdovky a narazil do stromu, o dva roky mladší dívka si zase vážně poranila nohu.

Záchranáři vyráželi v pátek odpoledne nejprve k malé lyžařce, která si při nezvládnutém pádu zlomila stehenní kost.

„To u dítěte znamená velmi těžké zranění, takže byl z Olomouce přivolán vrtulník záchranné služby. S takovým zraněním bychom o něj žádali i u dospělého. Dívka byla následně přepravena k ošetření do nemocnice,“ shrnul náčelník Horské služby Jeseníky Michal Klimeš.

Zanedlouho ale museli záchranáři zasahovat znovu a to na Červenohorském sedle, kde desetiletý chlapec nezvládl jízdu a v části sjezdovky vedoucí lesem vyletěl z tratě a narazil do stromu.

„Měli jsme podezření na poranění páteře, kromě toho utrpěl i tržnou ránu na krku. Měl ale vlastně štěstí, rána byla asi dva centimetry od tepny, takže stačilo kousek vedle a nehoda mohla mít tragické následky,“ popsal Klimeš.

I v tomto případě měl zraněného vyzvednout vrtulník, kvůli špatnému počasí ho ale nakonec musela odvézt sanitka.

Pátek byl dnem pololetních prázdnin, nadto jím ale části děti z některých regionů de facto začaly týdenní jarní prázdniny. Horská služba proto apelovala hlavně na rodiče a učitele na lyžařských kurzech, aby při výletech na hory na děti náležitě dohlédli.

„V první řadě na to, aby děti nejezdily mimo určené tratě, a dále aby měly na sobě všechny důležité bezpečnostní prvky,“ uvedl šéf záchranářů.