Nový objekt ve Skiareálu Kraličák (vpravo) umožní lidem v zimě posvačit, posedět v teple nebo se třeba osprchovat. Doplňuje penzion ve tvaru prvorepublikového bunkru nebo stylový sklad. | foto: Skiareál Kraličák

Nádech po covidu, lyžařská střediska chystají novinky na zimu

  • 5
Obavy z opětovného lockdownu, který loni v zimě paralyzoval horská střediska v Olomouckém kraji, si jejich majitelé nepřipouštějí. Naopak. Řada z nich investuje, aby se co nejlépe připravili na start zimní sezony. Novinek na horách bude je vzhledem k nejisté situaci překvapivě dost.

„To, co bylo minulou zimu, bylo jako zlý sen. Rozhodně bychom to nechtěli opakovat a doufám, že k ničemu takovému už nedojde,“ věří ředitel areálu Kouty nad Desnou v Jeseníkách Petr Marek.

Novinek sice není tolik jako v předcovidových letech, nicméně řada areálů služby výrazně vylepší.

Zásadní novinkou ve Skiareálu Kraličák na Staroměstsku je zázemí pro turisty v Hynčicích pod Sušinou. Horský odpočinkový objekt je z dílny architekta Martina Rajniše a sloužit bude celoročně. 

Nabídne dětský koutek, kuchyňku, koupelnu se sprchou a toaletami. „Turisté se tam mohou zahřát, převléknout nebo si v klidu sníst svačinu,“ sdělila mluvčí střediska Petra Křížková.

Skiareál Kraličák také mění odbavovací systém. „Hlavními přednostmi nového odbavování jsou samoobslužné prodejní automaty, u kterých si zákazník může koupit jízdné kdykoli, a e-shop, takže skipas bude možné koupit online a pak jít rovnou k turniketům,“ popsala mluvčí areálu. Kraličák rovněž posiluje zasněžovací systém a nakoupil nové rolby.

Přepravní kapacitu zvýší nové lanovky

Křížková připomněla lanovku, která sice byla postavena už před minulou sezonou, ale lyžaři si jí kvůli covidové stopce vůbec neužili. Jde o nejmodernější šestisedačkovou lanovku nejen v republice, ale i ve střední Evropě. Vyrostla ze Stříbrnic na vrchol hory Štvanice.

„Návštěvníci jistě ocení nové ergonomicky tvarované sedačky, které vychází z designu sedaček ve formulích a díky hodinové kapacitě 2 550 osob se nemusí obávat žádných front,“ sdělila mluvčí.

Nová lanovka bude v zimě také na Červenohorském sedle. Nahrazuje starší lanovku, již v areálu nejprve demontovali. Bude výrazně pohodlnější a vybavená bublinami, které zvýší komfort za sychravého a mrazivého počasí. A bude hlavně rychlejší. Rychlost se zvyšuje více než dvojnásobně – na pět metrů za sekundu.

Resort Dolní Morava zase hlásí novou propojovací modrou sjezdovku. „Propojuje sjezdovky v areálu, přitom nabízí tři kilometry pohodové jízdy, což je v Jeseníkách ojedinělé,“ říká manažer areálu Tomáš Drápal. 

Dolní Morava zainvestovala podobně jako Kraličák také do posílení zasněžovacího systému. „Pokud jsou dobré podmínky, zkracuje se doba potřebná na zasněžení celého areálu zhruba na pět dnů,“ řekl Drápal. 

Večerní lyžování s denním světlem

Novinkou bude i večerní lyžování na sjezdovce Kamila. „Nejmodernější osvětlení nabídne světlo, které je maximálně blízké dennímu,“ popsal Drápal. Pod sjezdovkou bude k dispozici nový objekt s občerstvením. Areál posílí rovněž zábavní část. Ve funzóně přibudou atraktivní sněhové tunely.

Další nové zasněžovací tyče nebo sněhová děla přibudou v areálu Kouty nad Desnou. „Dnů, kdy je možné zasněžovat, je pořád méně a my potřebujeme areál připravit na sezonu co nejrychleji,“ objasnil ředitel střediska Petr Marek.

Středisko modernizuje i odbavovací systém, aby umožnilo online nákupy skipasů.

Areál Přemyslov vybudoval novou terasu u objektu s občerstvením, která nabídne posezení s výhledem na sjezdovku. Spoustu času věnovali na Přemyslově úpravám  sjezdovek. 

„Jde o to, že před patnácti lety, kdy areál vznikl, se pařezy z pokácených stromů dávaly do jámy uprostřed sjezdovky. Dřevo postupně tleje a v posledních letech každoročně zarovnáváme i půlmetrový propad terénu,“ vysvětlil ředitel areálu Jaroslav Podzimek.

„Byl jsem rád, že jsem přežil“

Řada areálů po covidovém výpadku, který minulou zimu udělal velkou díru do jejich ekonomiky, neinvestovala, jen se připravuje bez jakýchkoli změn. „Byl jsem rád, že jsem přežil,“ říká majitel areálu Miroslav v Lipové-lázních Miloš Hladký. 

Příspěvek od státu podle něj pokryl jenom část nákladů. „Nejhorší bylo, že nám stát pořád dával falešné naděje, že se dočkáme otevření. Nesmyslně nás tak držel připravené, v pohotovosti. Jenom za elektřinu na zasněžování jsem vyhodil půl milionu korun,“ vypočítal Hladký.

Teď v areálu probíhají revizní zkoušky lanovky a vleků, defektoskopie sedaček a lan. „A taky bude potřeba vyzkoušet zasněžování. Technika musí být včas odzkoušená, aby se pak mohla rozjet naplno,“ doplnil.