Doporučujeme

1968: první zlato i výhra nad Sověty

Praha - Svérázný francouzský prezident Charles de Gaulle toužil, aby se hry v Grenoblu staly na dlouhá léta největší sportovní událostí, a tak zajistil pořadatelům obrovské investice pro výstavbu nových sportovišť. Velkolepý byl i úvodní ceremoniál. Když krasobrulař Alain Calmat vbíhal s olympijskou pochodní na stadion, tep jeho srdce přenášelo elektronické zařízení do amplionů. Z oblohy se snesla sprška papírových růží, parašutisté na obloze vykouzlili pět kruhů a olympijská vlajka byla vystřelena dělem.

Přesto se na pořadatele snesla kritika zejména od diváků, ale i sportovců samotných. Hry se totiž, jak dosud většinou bývalo zvykem, nekonaly v jednom zimním středisku, ale byly roztroušeny do několika míst. Sportovci bydleli v sedmi různých olympijských vesnicích, takže atmosféra her minulých se vytratila.

Poprvé od druhé světové války se na olympiádě představily samostatné reprezentace rozděleného Německa. MOV se rovněž rozhodl provádět dopingové kontroly a také kontroly pohlaví.

Králem her se stal domácí sjezdař Jen-Claude Killy, který po dvanácti letech napodobil legendárního Toniho Sailera a také získal všechny tři zlaté medaile. V klasickém lyžování utrpěly šok skandinávské země, když závod na 30 km vyhrál Ital Franco Nones a skoky na devadesátimetrovém můstku sovětský lyžař Vladimír Bělousov. Přesto se Norové opět vrátili na pozici nejúspěšnější výpravy, odkud poprvé od roku 1956 vytlačily SSSR.

Výjimečné byly hry i pro československou reprezentaci. Zásluhou skokana Jiřího Rašky se dočkala prvního zlata ze zimní olympiády a velký ohlas mělo i premiérové vítězství hokejistů 5:4 nad Sovětským svazem, i když ani tento výsledek nic nezměnil na tom, že Sověti titul obhájili.

Grenoble 1968: Slavnostní zahájení

Grenoble 1968: Norský lyžař Ollo Ellefseatern vyhrál královský běh na 50 km

Grenoble 1968: Krasobruslařská vítězka Peggy Flemmingová

Grenoble 1968: Švédský lyžař Toini Gustafsson vyhrál běh na 5 i 10 kilometrů

Vítěz sjezdu Jean-Claude Killy

Česká krasobruslařka Hanka Mašková (vpravo) s bronzovou medailí.

Kanadská sjezdařka Nancy Greenová vyhrála získala v Grenoble jedno zlato a jedno stříbro.

Rychlobruslaři se museli se sněžením při tréninku vyrovnat po svém...

Závar před československou brankou - tým SSSR nakonec prohrál 4:5, ale jeho prvenství v turnaji to neohrozilo.

Radost sovětských hokejistů po vítězství v olympijském turnaji.


Olympijské hry Paříž 2024

Letní olympijské hry v roce 2024 se uskuteční v Paříži od pátku 2. srpna do neděle 18. srpna 2024. Francouzská metropole už OH hostila v letech 1900 a 1924. Poprvé se zde bude soutěžit o olympijské medaile v breakdance, naopak z programu byly vyřazeny karate, baseball a softbal.