Z obřího leteckého štábu poblíž letiště v Ralsku - Ploužnici zbyl jen skelet....

Z obřího leteckého štábu poblíž letiště v Ralsku - Ploužnici zbyl jen skelet. Sídlilo zde velitelství vzdušných sil nejprve československé, posléze sovětské armády. Dnes dům ohrožuje každého, kdo do něj vstoupí, kraj ho proto za 11,5 milionu nechá zbourat. | foto: Ota Bartovský, MAFRA

Ruiny v Ralsku ohlídají strážníci, lidé dovnitř chodí i přes zákaz vstupu

  • 1
Vedení Libereckého kraje chce zamezit nekontrolovanému vstupu lidí do zpustlých a většinou zdevastovaných staveb v bývalém vojenském prostoru Ralsko. Od příštího roku budou na dodržování zákazu vstupu do objektů v havarijním stavu dohlížet strážníci. Dohlédnou i na to, aby v prostoru nevznikaly další černé skládky.

Kraj na ostrahu přispěje městu Ralsko částkou 650 tisíc korun. Město sumu obdrží prostřednictvím Krajské správy silnic.

Lidé totiž stále ve velkém nerespektují zákazové tabulky. Liberecký kraj přitom jako vlastník areálu zodpovídá za případné újmy.

„Někteří lidé pravděpodobně hledají, co by ještě bylo možné z těchto ruin odnést. Bohužel se tu pohybují i děti, zbytky staveb jsou pro ně atraktivním lákadlem. Třeba letiště je poměrně frekventované a mohlo by tam dojít k úrazu. Mnozí si to vůbec neuvědomují,“ zmínila náměstkyně hejtmana Jitka Volfová.

„V tak velkém prostoru je těžké zamezit pohybu lidí. My nejsme schopni zabránit, aby se někomu něco stalo,“ dodala náměstkyně Volfová. Na častější kontrolu nemá Krajská správa silnic dostatek lidí.

V prostoru Ralska je dodnes 177 staveb, které jsou pozůstatkem po pobytu sovětských vojáků.

Liberecký kraj v první vlně nechá zbourat dvacet nejvíc zdevastovaných budov v blízkosti obydlené části Ploužnice. Letos k zemi půjdou tři budovy bývalého leteckého štábu v katastrálním území Hradčany.