Liberecká opera uvede oratorium Adam a Eva v české premiéře.

Liberecká opera uvede oratorium Adam a Eva v české premiéře. | foto: Ota Bartovský, MAFRA

Baroko rozezní liberecké divadlo, Adam s Evou oslaví nedokonalého člověka

  • 0
Operní soubor Divadla F. X. Šaldy v Liberci vstupuje do nové sezony nazvané Zrození titulem Josefa Myslivečka Adam a Eva. Oratorium, které poprvé zaznělo ve Florencii roku 1771, české publikum doposud nemělo možnost spatřit naživo. Liberecká opera uvede dílo scénicky a v české premiéře.

„Je to výjimečně opera o životě, nikoliv o smrti, jak jsme zvyklí. Ale neubránili jsme se pokušení se na život podívat lehce s nadhledem,“ říká režisérka a zároveň ředitelka divadla Linda Hejlová Keprtová.

„Naše vyprávění je oslavou člověka. Nedokonalého, tápajícího, hledajícího. Je oslavou vztahů, které nejsou vždy ideální, ale za které stojí bojovat. Protože právě z bolesti se může zrodit opravdová radost, ze zkušenosti poznání, z propasti odpuštění a ze spravedlnosti milosrdenství,“ pokračuje ředitelka.

Hudebního nastudování se ujal významný italský dirigent Paolo Gatto. „Ta hudba je překrásná, elektrizující. Není nudná. I když je z roku 1771, je slyšet hodně baroko. To bude pro diváka dost překvapení, protože baroko znělo Libercem naposledy v roce 2010,“ upozorňuje dirigent.

„Pěvecké party kladou na sólisty mimořádně vysoké nároky a já skutečně oceňuji, s jakým nasazením a kreativitou přistoupili ke svým rolím.“

Adam obviňuje Evu z hříchu

Oratorium se otevírá bezprostředně po Pádu a zkoumá emocionální reakce rozmrzelého Adama, který obviňuje Evu z hříchu. V hlavních rolích Adama a Evy se představí Maksym Kutsenko a Jolana Slavíková.

Dva andělé, Milosrdenství a Spravedlnosti, v celém příběhu figurují jako průvodci, soudci a vyšetřovatelé. Jejich role nastudovaly Veronika Kaiserová a Věra Poláchová.

Umím si představit i čtvrtý soubor, říká ředitelka libereckého divadla

Významnou roli zaujímá také balet Šaldova divadla, jehož členové byli obsazeni do rolí Příbuzných. Choreografii připravila a nastudovala šéfka baletního souboru Marika Mikanová. Účinkuje též operní sbor.

Scénograf Michal Syrový spolu s kostýmním výtvarníkem Tomášem Kyptou podpořili a vystihli režii Lindy Hejlové Keprtové, která příběh zasadila do současnosti. Premiéra oratoria Adam a Eva proběhne v pátek a v neděli v Šaldově divadle.