"Věřím tomu, že nám mistrovství přivede spoustu zákazníků, kteří vyjdou do ulic a půjdou se najíst. O víkendech je Liberec prázdný," doufá majitel restaurace Plzeňka Duli Ivan Duleba. Restaurace je v samém centru Liberce. Stejně jako hotel Radnice.
"Bylo by to jen dobře, kdyby přijelo hodně lidí. Každá taková akce je pro město dobrá. Můžeme porovnávat s mistrovstvím světa v lyžování. Během něj jsme byli v tomto směru velmi spokojení," uvedla majitelka hotelu Radnice Petra Veselá.
"Bohužel mám pocit, že mohlo město mistrovství víc propagovat a uspořádat třeba na náměstí nějakou show. Je to událost," zmínil majitel restaurace, který si nepřál být jmenován.
To, že 435 potvrzených účastníků výprav ze 34 národních federací se bude stravovat v libereckém centru, je velmi pravděpodobné. Závodníci budou bydlet v hotelu Babylon a většina má v ceně pouze snídaně.
"Polopenzi v Babylonu využily asi dvě výpravy, ostatní se budou stravovat samy. Obecně se dá říct, že bohatší výpravy budou jíst v restauracích ve městě. Vím, že rády poznávají jiné kuchyně," řekl ředitel mistrovství světa v karate Martin Nožička.
Jednou z možností, kde se budou moci občerstvit, bude dějiště závodů, liberecká Tipsport arena. "Na jídelním lístku v naší restauraci máme výběr z řady pokrmů, bezmasých i tří druhů masa, sendvičů nebo salátů. Vybrat by si měli zástupci všech zemí, ať to budou muslimové nebo třeba hinduisté," přiblížil Martin Hamburger, gastro manager společnosti Coloseum Catering, jež působí v Tipsport areně.
Stravovací zvyklosti se podle pořadatelů liší výprava od výpravy. Americký tým například velmi dbá na dodržování správné stravy, veze s sebou i výživového specialistu.
První karatisté už liberecké pohostinství okusili ve středu. Šlo o pozvané legendy karate, mistry Kijoši Kišime a Sejdži Nišimura. Přijeli bez nároků na odměnu proto, aby pomohli propagaci tradičního japonského sportu. Stejně skromní prý byli i při výběru jídla.
"Neměli vůbec zvláštní požadavky, jen se zajímali o to, co je v restauraci za specialitu. Stačila jim láhev vína, pochvalovali si i pivo. Z rohozecké jedenáctky byli úplně nadšení," zmínil Robert Musil, technický ředitel mistrovství.