Tomáš Kofroň: Podivuhodný mandarin (z výstavy Papírový hlavy) | foto: Inter-Art

Výstava Papírový hlavy spojí underground s mladými výtvarníky

  • 0
Vernisáží ve čtvrtek 16. září v Trafačka Aréně odstartuje unikátní výstavní projekt Papírový hlavy, jehož cílem je nový pohled na básnickou tvorbu českého undergroundu z doby před rokem 1989 očima mladých výtvarných umělců.

Vernisáž zahájí divadelní performance, ve které autoři využili literární texty undergroundových básníků, včetně divadelního scénáře básníka Milana Kocha. Právě Kochovi a jeho ženě Mirce je celý projekt věnován. Poté zahraje legenda českého undergroundu Plastic People Of The Universe. Večer vyvrcholí ohňovou show a DJským setem dívčího tria POXXOXO.

Samotná výstava Papírový hlavy si klade za cíl nový pohled na básnickou tvorbu českého undergroundu z doby před rokem 1989 očima mladých výtvarných umělců. Texty undergroundových básníků Egona Bondyho, Milana Kocha, Pavla Zajíčka, Petra Lampla, Věry Jirousové, Ivana M. Jirouse, Roberta Wittmanna a Jana Hedla posloužily jako inspirace dvaceti umělcům do 35 let, kteří je výtvarně zpracovali.

Jakub Janovský: Bez názvu (z výstavy Papírový hlavy)

"Těmto textům je společná existenciální tematika a důraz na zcela svobodné nahlížení životní reality. V tvorbě undergroundových básníků se často opakoval motiv pohledu na okolní svět ´reálného socialismu´, který jim připadal jako jedno velké panoptikum, v němž různí paňácové hrají své podivné hry. Lepší vyjádření tohoto pocitu než najdeme v názvu Wernischovy básně Papírový hlavy bychom asi těžko hledali," vysvětluje název projektu publicista Josef Rauvolf.

Výsledkem výstavy by mělo být srovnání společných témat a pocitů autorů, žijících a tvořících ve zcela odlišné době a společenských i tvůrčích podmínkách. Na styčných bodech obou generací pak chce výstava ukázat, nakolik je odkaz undergroundu aktuální, a také, do jaké míry jsou či nejsou životní pocity undergroundových komunit nadčasové a nezávislé na společenské, politické a ekonomické situaci.

Adéla Doušová: Prší prší (z výstavy Papírový hlavy)

Na výstavě představí svá díla Michal Cáb, Michal Cimala, Veronika Daňhelová, Adéla Doušová, Karolína Heřmánková, Markéta Hlinovská, Anna Hulačová, Matěj Hájek, Jakub Janovský, Tomáš Kofroň, Markéta Korečková, David Landa, Silvie Milková, Jakub Musil, Marko Pajič, Magdaléna Peševa, Jan Šimánek, Pavel Tichoň, Jan Wolfchen Vlček a Katka Zochová.

Výstava je rozdělena do dvou expozic. V galerii Trafo (Kurta Konráda 1, Praha 9) budou do 3. října k vidění multimediální díla, objekty a instalace. Druhá expozice v Cafe galerii Decada (Vacínova 10, Praha 8) nabídne převážně malby a fotografie a výstava bude veřejně přístupná do 10. října.

Výstavu doprovodí reprezentativní katalog, obsahující reedice vybraných básní, doplněné jejich jejich unikátním výtvarným zpracováním.