Delfín - ilustrační foto | foto: Profimedia.cz

Litevští delfíni vystavují své obrazy v galerii

  • 1
Delfinárium v litevské Klajpedě se snaží přesvědčit návštěvníky o tom, že delfíni umí malovat. Uspořádalo dokonce výstavu jejich obrazů. O delfíní výtvory je mezi milovníky zvířecího umění zájem. Některé z nich se prodaly téměř za deset tisíc korun.

Třináctiletá delfíní máma Gabi a její sedmiletá dcera Premija berou již řadu let štětec do huby a vytvářejí vícebarevné akvarely. Vytvořily již přes sto obrazů, dvě desítky nejlepších teď vystavují v galerii.

Jak uvedla ošetřovatelka delfínů, tito mořští savci se při volbě nejoblíbenějších barev nechali inspirovat litevskou vlajkou a nejraději používají žlutou, červenou a zelenou. Jejich obrazy představují vesměs abstraktní barevné kompozice.

Pozoruhodné je to, že Gabi a Premija při tvorbě samy rozhodují, jestli je obraz hotový. V tu chvíli do něj odmítnou dále zasahovat. Některé z obrazů se již prodaly za částku 1000 litů, což je v přepočtu asi 8800 korun.

Malují i jiná zvířata. Londýnský aukční dům letos v červnu vydražil tři barevné kompozice opičáka Conga z roku 1957 za 20 tisíc eur, tedy asi za 600 tisíc korun.