Láska je věčné téma i pro karikaturisty

Praha - Nejlepší díla ze 4. ročníku Mezinárodního bienále kresleného humoru Písek byla 28. srpna předvedena v pražském klubu Golem. Výstava samotná bude k vidění od 4. září v Galerii Prácheňského muzea v Písku, současně proběhnou autorské výstavy kreslířů Aleše Vyjidáka a Willema Rasinga. Pořadateli bienále jsou tradičně město Písek a Česká unie karikaturistů. Tématem tohoto roku byla "Láska pro všechny časy". Hlavní cenu získal Brit Roger Penwill.

Na letošním bienále soutěžil rekordní počet 146 umělců,  kteří představili 568 kreseb. Jak organizátoři zdůraznili, soutěže se účastnili kreslíři z 29 zemí světa (mj. z Íránu, Argentiny, Izraele nebo Brazílie) a z pěti světadílů - pouze Antarktida neměla zastoupení.

Odborná porota vedená maďarským karikaturistou Józsefem Békésim zasedala 9. července v Písku. Způsob rozhodování byl zajímavý - každý z osmičlenné poroty dostal kbelík s přesným množstvím písku, kterého odsypal u jednotlivých kreseb tím větší množství, čím více se mu obrázek líbil. Brit Roger Penwill, který se nechal v obou svých soutěžních kresbách inspirovat láskou pravěkou, získal pro svou vítěznou kresbu 6 870 gramů písku.

Kromě hlavní ceny, kterou získal již zmíněný Roger Penwill, se udílely i Cena města Písku (získal ji Igor Ševčík) a Cena Miroslava Haďáka - Liďáka (oceněn byl Petr Juřena). Menší ceny získalo sedm dalších umělců, mezi nimiž nechyběl ani architekt Aleš Vyjidák, účastník všech ročníků soutěže. Vyjidák letos za svou kresbu, znázorňující amorka uvězněného pod ležícími milenci, získal cenu novinářů.

Igor Ševčík získal Cenu města Písku a páté místo.

Takhle vypadaly pytlíky s pískem, jímž porotci hodnotili kvalitu obrázků.

Dva Adamové osmadvacátého Olega Dergatchova.

Osmé místo obsadil s tímto obrázkem anglický kreslíř Thomson Ross.

Obrázek Rogera Penwilla, který se opět nechal inspirovat pravěkem.

Vítězný vtip britského kreslíře Rogera Penwilla.

"Měli jsme skvělého sklepmistra, ale bohužel všechna nejlepší vína vypil" - vítezná kresba doprovodné soutěže bienále.

Aleš Vyjidák získal kromě šestého místa také prvenství v novinářské soutěži.

Kresba Slováka Jana Valtera skončila na jedenácté pozici.