Harry Potter a Ohnivý pohár - obal české verze knihy

Harry Potter a Ohnivý pohár - obal české verze knihy | foto: Albatros

Padělky Harryho Pottera se bude zabývat Nejvyšší soud

  • 0
Případ pirátských výtisků knihy Harry Potter a Ohnivý pohár prozkoumá Nejvyšší soud (NS). Šéf Ottova nakladatelství Vlastimil Svoboda, jenž plagiáty prodával, nyní podal dovolání. Protestuje proti podmínce a pokutě uložené Městským soudem v Praze.

Na knihy z populární série Joanne Rowlingové o čarodějnickém učni Potterovi má v Česku práva nakladatelství Albatros. Svoboda prodával pirátskou verzi, kterou opatřil logem Albatrosu. Jediný rozdíl mezi plagiátem a originálem byl v barvě obálky a kvalitě papíru, konstatoval letos v květnu soudce městského soudu Petr Beneš.

Obvodní soud pro Prahu 3 původně potrestal Svobodu ročním vězením s odkladem na 2,5 roku a pokutou 200 tisíc korun. Městský soud mu pokutu ještě o 100 tisíc korun zvýšil.

V dovolání požaduje Svoboda nové projednání případu před městským soudem a uplatňuje širokou škálu námitek. "Nelze předjímat, kdy Nejvyšší soud rozhodne," uvedl mluvčí úřadu Petr Knötig

Svoboda nechal podle obžaloby v roce 2001 na Slovensku vyrobit nejméně 9 600 výtisků Pottera. Distributoři Ottova nakladatelství pak knížky podomně prodávali.

Podle městského soudu se Svoboda prodejem plagiátů značně obohatil. Jeho majetkový prospěch vyčíslil soud na milion korun. S náhradou škody odkázal poškozené nakladatelství Albatros na občanskoprávní řízení.

Podle dřívějšího vyjádření Albatrosu se plagiáty knih v Česku vyskytují v širším měřítku, Svobodův případ je však první, který se podařilo doložit a dostat před soud.

Na padělky se přišlo náhodou. Zaměstnanci Albatrosu je našli v roce 2004 při obchodní prohlídce skladu třebíčského distributora. Potom objevili i další místa s pirátskými výtisky. Distributoři je prý prodávali za 100 korun, zatímco licencované vydání stálo kolem 490 korun.