Mladý svět asi skončí, po 46 letech

  • 36
Časopisu Mladý svět hrozí, že bude po 46 letech zrušen. V současné době probíhají jednání o zachování jeho existence a vydavatel hledá nového kupce. Pokud ho nenajde, je s legendárním týdeníkem, stejně jako s časopisem TV Tip seriál, konec.

V současnosti vydává oba tituly společnost FTV Prima, s.r.o. ze skupiny GES.

Podle Jany Adamčíkové, mluvčí GES Media Holdingu, existuje reálná možnost, že Mladý svět a také TV Tip seriál budou i nadále vycházet.

Vydavatel hledá pro oba tituly kupce. Pokud ho ale nenajde, tituly skončí. "Jednání neustále pokračují," řekla Adamčíková.

Zástupce šéfredaktora Mladého světa Tomáš Coňk v editorialu aktuálního čísla píše: "Až si tohle číslo Mladého světa dočtete, taky něco skončí. Budeme rádi, pokud si při ohlédnutí zpět řeknete, že tahle kapka v moři vašeho času nebyla tak docela promarněná".

Vydavatel podle Adamčíkové očekával lepší ekonomické výsledky, než Mladý svět a TV Tip seriál vykazovaly.

Mladý svět je legendou mezi českými časopisy, a to především pro svou "předlistopadovou minulost". Ač ho vydávala tehdejší mládežnická odnož komunistické strany Socialistický svaz mládeže a byl poplatný době, působil na tehdejším chudém trhu jako svěží moderní časopis.

V době, kdy veškeré tiskoviny svazovala cenzura, dával prostor i některým kritickým názorům. Do jisté míry představoval alternativní kulturu, popularizoval ekologické hnutí či přinášel otevřené reportáže z řady tehdy tabuizovaných témat.

Redakce časopisu dala mimo jiné vzniknout populární anketě Zlatý slavík (dnes Český slavík), soutěži v sálové kopané (o líný míč) či zavedla velmi populární poradnu pro problémy dospívajících vedenou Sally alias psycholožkou Jiřinou Hanušovou.
 
Časopis také lákal řadu významných osobností, které se nemalou měrou zasloužily na jeho vzrůstající oblibě. K autorům Mladého světa patřili například Arnošt Lustig, Ladislav Smoljak, Jaroslav Weigel, Jiří Černý, Eda Kriseová, Radek John, Roman Lipčík či Michal Horáček.

Jedním z nejpopulárnějších redaktorů byl fejetonista Rudolf Křesťan, který v Mladém světě strávil téměř 30 let. "Nový časopis se vyznačoval nadhledem a nehrozil pěstí," popsal Křesťan, proč "Mlaďák" po svém založení na prahu 60. let tak zaujal.

,