Kniha Kronika první republika, rok 1918

Kniha Kronika první republika, rok 1918 | foto: Albatros Media

Pavel Kosatík píše nejdražší ságu. Bude vycházet do roku 2038

  • 3
V mincích se zrcadlí historie a v historii zase mince, odhaluje nová sběratelská sága Kronika první republiky od Pavla Kosatíka. Celkem 21 dílů bude vycházet až do roku 1938.

Sága Kronika první republiky bude rok po roku mapovat historický vývoj od roku 1918 do roku 1938. Každý díl doplní čtyři cenné medaile velikosti dukátů ražených v minulosti. Mezi autory návrhů je malíř Vladimír Pavlica, akademičtí sochaři Zbyněk Fojtů, Vladimír Oppl nebo Jiří Harcuba.

Text bude připravovat historik Pavel Kosatík, který se proslavil jako scenárista seriálu České století. Informace o vývoji numismatiky v Československu pak doplní odborník České národní banky Jaroslav Moravec, mimo jiné autor díla Vznik peněz a jejich vývoj na našem území.

Na rok 1919 se zapomíná

Kronika je pro nakladatelský dům Albatros Media nejdražším projektem v historii, jak avizovali už loni v říjnu, kdy vyšla první část věnovaná roku 1918. Kosatík nyní odevzdává text o roce 1919. „Rok 1919 je nesmírně zajímavý a plný dramatických událostí. Málokdo si uvědomuje, že první republika musela ve svých začátcích tvrdě bojovat o existenci. V roce 1919 se udržela při životě a definitivně bylo o její podobě tak, jak ji dnes známe, rozhodnuto až ve dvacátém roce během takzvaného boje o Lidový dům,“ prozradil v rámci lednové diskuze věnované knize.

„Je to velká zodpovědnost. Tyto texty nelze psát do zásoby, protože v průběhu let budeme nalézat nové zdroje a informace. Pohled na historické události se v mnohém může změnit,“ řekl Kosatík pro MF DNES. „Téma první republiky již bylo zpracováno mnohokrát. To však neznamená, že se k němu nemá smysl vracet,“ dodává.

Každou publikaci čeká vydání ve dvou verzích. Zlatá edice, za kterou majitel zaplatí čtvrt milionu korun, se tiskne ve 21 očíslovaných kusech. Levnější stříbrná verze za 25 tisíc korun bude k dispozici v nákladu sto výtisků. 

„Jsme přesvědčeni, že kniha je úžasnou komoditou, která je sama o sobě artefaktem s velkou kulturní hodnotou. Proto jsme uvažovali, jak ukázat knihu jako ještě významnější kulturní, sběratelský, ale také investiční produkt,“ vysvětluje Václav Kadlec, generální ředitel společnosti Albatros Media.

Poslední části Kroniky první republiky se sběratelé dočkají v roce 2038.