Steve Martin ve filmu Růžový panter

Steve Martin ve filmu Růžový panter | foto: Bontonfilm

Komik Steve Martin napsal román. Bere si na paškál trh s uměním

  • 0
Do světa obchodu s uměním ve svém nejnovějším románu nechává nahlédnout populární americký herec Steve Martin. Příběh o ambiciózní obchodnici s uměním se odehrává v prostředí newyorských elit a lukrativních obchodů s uměleckými předměty, kde se Martin kdysi sám pohyboval. Román An Object of Beauty (Předmět krásy) vydalo minulý týden nakladatelství Grand Central Publishing.

Steve Martin: An Object of Beauty (obálka knihy)Pětašedesátiletý Martin hereckou kariéru začal v 70. letech minulého století jako televizní komik a bavič. Jednou z jeho nejznámějších filmových rolí je postava inspektora Clouseaua v komedii Růžový panter, remaku slavné série, jejíž historie se začala psát v roce 1963. Tehdy nejzmatenějšího detektiva na světě ztvárňoval Peter Sellers.

Loni se Martin objevil v romantické komedii Nějak se to komplikuje. Jako literát má kromě scénářů, divadelních her a literatury faktu na kontě také dva romány. Ještě také hraje na banjo, s nímž kdysi jako komik začínal, a pořádá koncerty.

Herec Steve Martin hraje na banjoObchod s uměním mu není cizí, v roce 2006 prostřednictvím domu Sotheby´s prodal obraz amerického malíře Edwarda Hoppera za 26,8 milionu dolarů (téměř 505 milionů korun). Nyní říká, že trh je pro něj moc drahý. "Opravdu skvělý obraz dnes stojí přes 20 milionů" dolarů, podotkl s tím, že postupující inflace postupně sběratele z trhu vyřazuje.

Svět umění však dál miluje, pokud nejde o umělecký slang, který je prý nemožné analyzovat nebo mu porozumět. "Je to možná to, na co v knize útočím nejvíc," řekl.

,