R.E.M.

R.E.M. - promo snímek k albu Accelerate (2008) | foto: Warner Music

Zrychlení kapele R.E.M. velmi svědčí

Nová generace fanoušků skupiny R.E.M. to nemůže pamatovat. Počátkem 80. let hráli alternativní rock ovlivněný punkem. Nová deska Accelerate neboli Zrychlení, již čtrnáctá studiová v pořadí, se k těmto dunivějším kořenům vrací.

Nelze říci, že by se kapela opakovala. Spíš navazuje na tradiční říznost, pádnost a lidové pojetí rockové muziky.
R.E.M. se neukrývají za břitký zvuk ani proto, aby maskovali nedostatek invence, který jim recenzenti vyčítali na předchozím albu Around The Sun.

I v hutnějších písních a vypalovačkách lze nalézt prvky, které z R.E.M. učinily jednu z nejlepších kapel rockové scény. Jsou to výborné písně obuté do garážového zvuku, v němž zazní také oblíbená mandolína v rukách Petera Bucka.

Pro R.E.M. typická melancholie se vznáší jako opar nad pětatřicetiminutovým albem a dává mu náladovou příchuť spojenou s jedinečným hlasem Michaela Stipea.

Pak jsou zde kontrasty a protiváhy. Například doprovodné sbory načechrávají ostře řezané Buckovy kytary v singlovém hitu Supernatural Superserious či ve skladbě Man-Sized Wreath, ukované masivními akordy kláves.

popisek Deska Accelerate: legálně na internetu
Poslechněte si nové R.E.M.

Znakem alba je ryzost, zvuk zbavený konejšivých tónů, který provází i pomalé skladby Houston nebo Until The Day Is Done. V písni Sing For The Submarine R.E.M. shrnuli snad všechny své přednosti: vláčný nápěv, hořce sladkou příchuť, přechody z klidného tempa do razantního vzepětí, a to vše sepnuli výtečnou melodií.

A pak, snad aby posluchače nezklidnili, vyšili dva řízné songy Horse To The Water a I’m Gonna DJ.
Zpěvák a textař Michael Stipe spojil muziku s pocity kluka, jímž byl v 70. letech, a názory přemýšlivého pozorovatele.

Tahle stručná, pádná nahrávka se ukázala jako velmi vhodný způsob, jak by R.E.M. mohli promluvit v rachotu, spěchu a agresivitě technické civilizace. Navíc Accelerate patří k jejich nejlepším deskám.

R.E.M. - Accelerate
CD, Warner Music, 34:39 minut, doporučená cena 499 korun.
Hodnocení MF DNES: 90%