Rozloučení s Přenosilovou bude ve čtvrtek, obřad povede Karol Sidon

  • 0
Nový židovský hřbitov v Praze bude ve čtvrtek hostit poslední rozloučení se zesnulou zpěvačkou Yvonne Přenosilovou. Obřad povede vrchní zemský rabín Karol Sidon. Rozloučení začíná v 14:00. Zpěvačka a moderátorka zemřela v pondělí ve věku 76 let.

Informaci o posledním rozloučení se známou zpěvačkou přinesly Lidovky.cz. Podle serveru se obřadu zúčastní její syn Max, širší rodina i její kolegové z Rádia Svobodná Evropa. Zpěvačka bude pochovaná na místě, kde leží přední osobnosti naší židovské kultury jako je Franz Kafka či Arnošt Lustig.

Yvonne Přenosilová byla jednou z hvězd české pop music 60. let. Nazpívala například hity Boty proti lásce, Roň slzy, Sklípek či Tak prázdná. Úspěšně nastartovanou kariéru jí ale přerušila emigrace po podpisu dokumentu Dva tisíce slov, který vyzýval k demokratizaci společnosti za období komunistické totality.

Po vpádu vojsk Varšavské smlouvy odešla do emigrace. Od roku 1987 začala spolupracovat s rádiem Svobodná Evropa, kde se částečně vrátila k hudbě a kde spolupracovala například s písničkářem Karlem Krylem. Po konci totality se v roce 1994 Přenosilová natrvalo vrátila do Prahy.