Springsteen obviňuje ve své písni policisty z rasismu

Nová píseň amerického rockového písničkáře Bruce Springsteena, inspirovaná kontroverzním zásahem newyorských policistů, při kterém byl loni zastřelen neozbrojený muž tmavé pleti, vyvolala velkou nevoli mezi příslušníky metropolitní policie. Profesní organizace rozeslala svým členům dopis, v němž je vyzývá k bojkotům Springsteenových koncertů.
Dále strážníky nabádá, aby se při jeho vystoupeních nenechali najímat jako pořadatelská služba, neboť městští policisté tuto možnost při hudebních akcích často využívají, aby si přivydělali.

Springsteen poprvé zahrál skladbu American Skin tento měsíc na koncertu v Atlantě. V písni jsou narážky na incident z loňského února, kdy newyorská policie usmrtila 41 střelami guinejského emigranta Amadoua Dialla ve vestibulu domu v Bronxu, kde bydlel. Letos v únoru byli strážníci, kteří se na zásahu podíleli, osvobozeni porotou a tento verdikt vyvolal bouřlivou reakci v ulicích. Policisté začali pálit na Dialla, protože se domnívali, že sahá do bundy pro zbraň, ale později se ukázalo, že měl v kapse peněženku.

Ve Springsteenově písni není Diallovo jméno zmíněno, ale na tragickou událost naráží pasáž, v níž slavný muzikant zpívá: "Je to pistole?/Je to nůž?/Je to peněženka?/Není žádné tajemství, že můžeš být zabit jen proto, že žiješ ve své americké kůži."