Slza zamíří s deskou Holomráz do hal. Bude to něco nového, těší dvojici

  • 1
Kapela Slza vydá začátkem listopadu druhou desku nazvanou Holomráz a podle všeho se drží hesla – neměň koně vprostřed proudu. To znamená, že hudbu opět napsal kytarista Lukáš Bundil spolu s producentem Daliborem Cidlinským jr. a texty Ondřej Ládek, tedy Xindl X.

„Naším záměrem bylo opět udělat vyrovnanou desku s deseti silnými skladbami. Chtěli jsme přirozeně navázat na album Katarze, ne jít za každou cenu úplně jinou cestou,“ říká Bundil. Co se proměnilo, jsou podle něj drobné nuance v přístupu ke skládání i ke studiové práci. „Na první desce jsme například píseň úplně dokončili, pak jsme zjistili, že nás nebaví, a šla pryč. Teď jsme udělali třeba jen sloku, a když nás po dvou dnech nechytla, ušetřili jsme čas. Další posun je znát v textech, protože leccos vnímáme jinak, a to se do nich promítá.“

Slza na Óčku

Kapela Slza přehrála na Óčku akusticky nové písničky z desky Holomráz pro nejvěrnější fanynky. Záznam tohoto koncertu Óčko odvysílá 2. 11. v 17.15 hodin.

Texty Slze píše Xindl X, v jehož doprovodné kapele hrál Lukáš Bundil na kytaru. S tématy písní ovšem přicházejí Bundil se zpěvákem Petrem Lexou. „Ještě než vznikla první píseň, přemýšleli jsme nad tím, jaká myšlenka se má v desce odrážet. Potom jsme udělali dema a většinou po telefonu jsme s Xindlem konzultovali náměty textů. Ty vždy vycházejí z nás,“ popisuje proces vzniku textů Lexa. Nahrávání druhého alba pro něj bylo v jedné věci jednodušší. „Minule to pro mě jako zpěváka byla první studiová zkušenost a nebylo úplně snadné začínat hned s Ondrovými texty, kde jsou spojení, která často nejdou ani pořádně vyslovit, natož zazpívat. Třeba fráze – jak král zbojníků. To se nedá uzpívat ani nastřihnout a říkal jsem si, jestli nám to nedělá schválně,“ usmívá se Lexa.

V únoru a březnu následujícího roku bude Slza na turné po sportovních halách s kapacitou kolem dvou a půl tisíce návštěvníků. Nejde tedy o velké hokejové arény, ale halová šňůra to bude. „Těšíme se, že pro nás i pro fanoušky to bude něco nového. Poprvé zahrajeme i kompletní desku Holomráz,“ slibuje Bundil. Turné startuje 28. února v brněnské hale Vodova, pokračuje do Zlína, Ostravy, Hradce Králové, Liberce, Českých Budějovic a Plzně. V Praze se Slza představí 7. března v Areně Sparta.

Zajímavostí je, že kapela nabízí i cenově zvýhodněné balíčky vstupenek pro dva nebo pro čtyři. „Od začátku na naše koncerty chodí hlavně teenageři s rodiči i prarodiči, kteří pak odcházejí taky jako fanoušci. Tímhle jim chceme jít vstříc,“ vysvětluje Lexa. „Možná i tím vznikla nálepka, že jsme kapela pro děti, ale tak to nikdy nebylo. Nějaké přijdou, ale tolik jich chodí i na mnohem starší kapely,“ dodává Bundil.