Richard Müller a hosté - koncert v Bratislavě

Richard Müller a hosté - koncert k albu 44, Incheba Aréna Bratislava (7. prosince 2005) | foto: R Production - Roman Šustek

Richard Müller: Stojím v jednom bodě a čekám, kdy se pohnu

  • 9
Zpěvák Richard Müller se po dvouleté odmlce v sobotu představí českým fanouškům na berounském festivalu Letorosty. "Nechci znovu formulovat myšlenky, které jsem již dříve napsal na své desky," bránil se před rozhovorem. Nakonec se rozpovídal a otevřeně přiznal, že se autorsky zasekl.

Vždy jste své osobní zážitky a zkušenosti přenášel do písňových textů. Promítne se do nich i dvouletá odmlka?
Myslel jsem si, že ano, ale mám pocit, že jsem autorsky stopnutý. Nevím, jestli to je leností a nechce se mi, ale nefunguje to. Stojím v jednom bodě a čekám, kdy se pohnu. Možná najednou vypadne deset textů, nebo se k tomu jednoduše nebudu vracet. Období dvou
let považuji za otřesné, ale ne za smrtelné.

Kdyby z vás těch deset textů vypadlo, zazpívala by si v jednom z nich i vaše dcera? Zkušenosti s vámi v duetu už má.
Pokud se budeme bavit hypoteticky, radši bych dceři udělal vlastní desku tak, jako to udělal před lety Serge Gainsbourg. Ona má skvělou polohu hlasu. Není dítětem, které slýcháváme v televizních pořadech, zároveň není ještě vyspělou ženou. Nebránil bych se tomu, ale jde o to, to napsat. K hudbě nemám potřebu se vyjadřovat, nyní intenzivně pracuji na knize fotografií s kurátorkou Denisou Bogdalíkovou. To mě baví a motivuje. Rozhodně vím, že bych nerad přistoupil k vydání staršího materiálu. Počkám, až budu moci přijít s novou deskou.

A daří se vám zpětně navazovat vztahy s lidmi, s nimiž se komunikace pokazila? Ano, mířím k vaší bývalé partnerce Ivě Bittové.
Ono jich nebylo tolik, v průběhu dvou let jednoznačně nikdo nepřibyl. Někteří ubyli. Ale někdy jste ráda, že o někoho přijdete. Nemůžu si pomoct, ale doba, která okolo nás zuří, je nastavena spíš na ignoranci okolí než na nadšené potkávání. Lidí kolem je velmi málo, ale ptám se, jestli jich má být víc.

Čtěte v sobotní MF DNES

Rozhovor se zpěvákem Richardem Müllerem o dvouleté odmlce, tvůrčí krizi a plánech najdete v sobotní MF DNES.

.