Václav Neckář a Jitka Zelenková na posledním rozloučení s textařem Eduardem...

Václav Neckář a Jitka Zelenková na posledním rozloučení s textařem Eduardem Krečmarem (31. října 2023). | foto:  Petr Topič, MAFRA

Se zesnulým Krečmarem se rozloučili Neckář, Zelenková, Slováček i Patrasová

  • 2
Ve Farním sboru Českobratrské církve evangelické na pražských Vinohradech se v úterý uskutečnilo poslední rozloučení s textařem Eduardem Krečmarem. Dát sbohem svému kolegovi a spolupracovníkovi přišly přední tváře českého hudebního byznysu, včetně zpěváků, hudebníků a skladatelů.

Mezi smutečními hosty bylo možno zahlédnout zpěváky Václava Neckáře, Jitku Zelenkovou či Dagmar Patrasovou. Dorazili i zpěvák, skladatel a politik Petr Hannig, hudebník Felix Slováček, skladatel Zdeněk Barták či producent a hudebník Karel Vágner

Autor hitů pro mnoho hvězd tuzemské populární hudby zemřel po dlouhé těžké nemoci v neděli 22. října ve věku 81 let. Otextoval mimo jiné písně Karla Gotta, Petra Nováka, Jitky Zelenkové či Mikiho Volka.

Mezi Krečmarovy nejznámější texty patří Až na vrcholky hor, Boty proti lásce, Malinká či Jen se hádej. Nejčastěji spolupracoval se skladatelem Angelem Michajlovem. Psal také texty písní k filmům – Bylo čtvrt a bude půl, Metráček, Tvář pod maskou, Údolí krásných žab či Zlatovláska. Věnoval se i tvorbě pro děti, zejména na zvukových nahrávkách se skladatelem Zdeňkem Bartákem, a divadlu.

Jen se hádej, Až na vrcholky hor. Zemřel autor legendárních písní Gotta i dalších

V roce 1967 uvedlo divadlo Rokoko dílo Pavla Vrby a Eduarda Krečmara Listy důvěrné napsané pro Martu Kubišovou, Helenu Vondráčkovou a Václava Neckáře. Začal pracovat i pro další divadla s malými scénami, mimo jiné Semafor, Paravan a Apollo.

Svými texty opatřil divadelní muzikály – Pomáda, Babylónská věž, Náměsíční sonáta, Klec bláznů, Kristián či Kocour v botách. Je autorem českých textů k animovaným filmům Lví král, Pocahontas či Shrek.

Eduard Krečmar po maturitě na gymnáziu pracoval jako dělník. Potom studoval Vysokou školu ekonomickou v Praze, avšak studia nedokončil. Od roku 1965 byl profesionálním textařem na volné noze. Byl rovněž spoluzakladatelem a zpěvákem české rokenrolové skupiny Sputnici. Na Ochranném svazu autorském (OSA) má zaregistrovaných 1684 textů. V roce 2015 získal Zlatou cenu OSA za přínos české hudbě.

,