Další legenda v Česku: Blues Brothers

  • 1
Kytarista Steve Cropper, který vystoupí v neděli v Praze společně s formací Blues Brothers Band, je legendou amerického rhythm & blues. Za pětačtyřicet let své kariéry hrál snad s každým, kdo v rocku něco znamená. Je podepsán pod nejlepšími nahrávkami memphiské gramofonové značky Stax ze šedesátých let. Najdete ho mezi muzikanty, kteří hráli na nejlepších deskách Arethy Franklin, Otise Reddinga, Wilsona Picketta a dalších legendárních osobností.

V sedmdesátých letech ho začaly vyhledávat i rockové hvězdy a z Croppera se stal dobrý producent. Ale jak sám tvrdí, nejlepší časy zažívá od přelomu osmdesátých let, kdy spolu s nejlepšími muzikanty z memphiských studií založili původně příležitostnou kapelu Blues Brothers Band, která se stala populární světovou koncertní atrakcí.

Jak vlastně vznikl Blues Brothers Band?
Zpočátku to byla jen legrace. Spolu s hercem Johnem Belushim jsme sestavili kapelu, která pod názvem Briefcase Of Blues hrávala po malých chicagských klubech. Belushi byl velký fanda blues. Pak se k nám přidal ještě druhý herec, Dan Aykroyd. S námi si Belushi a Aykroyd vymodelovali k dokonalosti postavičky bratrů Jakea a Elwooda Bluesových, které potom hráli ve filmu Blues Brothers. Naše první album však vyšlo už dva roky předtím v roce 1978 a dobře se prodávalo. Aby ne, oba byli populární televizní komici a klasické bluesové skladby zpívali s opravdovým gustem. Když Belushi v dvaaosmdesátém umřel, bylo nám líto tu sehranou partu rozpustit, tak jsme udělali zájezdový Blues Brothers Band. Tohle je od té doby naše patnáctá evropská cesta.

Ale vy jste hrál blues a rhythm & blues už dávno předtím!
Profesionálně tak od roku 1960 nebo 1961. V jedenašedesátém jsem měl svůj první celoamerický hit se skupinou Mar-Keys. Tam jsem hrál s basistou Duckem Dunnem. Toho znám ještě ze základní školy a vystupujeme spolu dodnes v Blues Brothers a v Booker T. & The MG's. Hodně jsem taky pracoval jako studiový hráč. Řekněte mi nějaké jméno z té doby a já vám řeknu, že jsem s ním hrál.

Takže jste hrával i s Eddiem Floydem, který s vámi bude v Praze hostovat?
No jéžiš. Poznal jsem ho asi před čtyřiceti roky. Asi v té době jako Otise Reddinga. Knock On Wood jsme napsali spolu.

Budete hrát v Praze písně z filmu Blues Brothers?
Taky, ale to by na pořádný koncert nestačilo. Máme dva bloky - jeden z našich alb, druhý s Eddiem. Klasický soul.
 
Donedávna jste byl snad nejslavnějším studiovým muzikantem. Stále ještě nahráváte?
Nemusím. To je důležité. Když se mi chce, tak si zahraju.

V šedesátých letech jste byl široko daleko jediným bílým hudebníkem na soulové scéně. Bylo těžké držet krok s černými muzikanty?
Těžká odpověď. Já měl vždycky jedno pravidlo - hraj, jak můžeš nejlíp a ještě něco navíc. Zdá se, že to stačilo.

Většinu hudební kariéry jste prožil v Memphisu, jednom z hlavních měst soulu a blues. Proč podle vás právě odtud pocházejí nejlepší zpěváci a muzikanti?
Já myslím, že hlavní důvod proslulosti Memphisu je zeměpisný. Tohle město je dobře umístěno, blízko soutoku Mississippi a Arkansasu. Když se chtěl nějaký muzikant dostat dolů do St. Louis nebo nahoru do Chicaga, musel přes nás. Z přestupní stanice se stalo nakonec centrum. Tak tomu bylo před sto lety a platí to dodnes.

The Original Blues Brothers Band

The Original Blues Brothers Band

The Original Blues Brothers Band