Riedlbauch a Ashkenazy - foto 2

Riedlbauch a Ashkenazy - foto 2 - Šéf České filharmonie Václav Riedlbauch (vlevo) a šéfdirigent Vladimír Ashkenazy. | foto: MAFA - Martin Pinkas

Čelíme likvidaci, tvrdí šéfdirigent Ashkenazy

Nízký rozpočet a neodpovídající platy považuje za hlavní nebezpečí pro existenci České filharmonie její šéfdirigent Vladimir Ashkenazy. "Snažíme se čelit pomalému zabíjení orchestru ze strany vlády. Nedávno v Clevelandu vylepšili celkem vyhovující koncertní síň nákladem 180 milionů dolarů. My bychom byli vděční i za jediný milion. Děláme všechno pro to, abychom přesvědčili politiky o významu České filharmonie," ujistil Ashkenazy, který na špatné finanční podmínky poukazoval už několikrát.
Pro nadcházející sezonu šéfdirigent připravil samostatný cyklus hudby skandinávských autorů. "Existuje totiž spousta hudby, která se nehraje, a díla skladatelů ze severní Evropy patří mezi ně," vysvětlil svůj záměr. Další novinkou bude užší sepětí orchestru a Galerie Rudolfinum. Takzvané Odpoledne v Rudolfinu by mělo za jednu vstupenku umožnit návštěvu koncertu i výstavy. "O této možnosti jsem jednal už asi šest let s předchozími řediteli, a teprve nyní nabývá myšlenka konkrétních obrysů," uvedl ředitel Galerie Petr Nedoma.

Podle ředitele filharmonie Václava Riedlbaucha by tak mohl být vytvořen prostor i pro neformálnější koncerty klasické hudby. "V tomto směru má Galerie náskok. Proto nám dejte čas - uvědomme si, že v celé generaci chybí znalost základního repertoáru," konstatoval Riedlbauch.