Lucie Bílá s kapelou Čechomor

Lucie Bílá s kapelou Čechomor | foto: archív kapely Čechomor

Vytrháme sedačky. Lucie Bílá se připravuje na koncerty s Čechomorem

  • 3
Kapela Čechomor a zpěvačka Lucie Bílá spojily síly na několik společných open-air dvojkoncertů. Fanoušci se mohou těšit na samostatná vystoupení obou těles a samozřejmě na společný set.

„Před dvanácti lety jsme potkali na benzínce a říkali jsme si, že bychom si mohli zkusit spolu zahrát a zazpívat. A došlo k tomu právě teď,“ prozradila Lucie Bílá na pódiu své domovské scény Divadla Lucie Bílé, kde společně s houslistou Karlem Holasem, kytaristou a zpěvákem Františkem Černým a bubeníkem Matějem Lienertem nabídla třípísňovou ukázku, co od tohoto spojení očekávat.

„Doufáme, že jsme spolu vytvořili program, který lidi potěší a že jim ty čtyři koncerty nebudou stačit. I proto jsme se kluky asi před půlhodinou domluvili, že zahrajeme i tady v mém divadle,“ oznámila zpěvačka.

„Ale to budu jenom já s Čechomorem, bez kluků ze své kapely. Všichni muzikanti by se sem nevešli,“ dodala. na dotaz z pléna, jak budou řešit, překročí-li zájem publika kapacitu divadelního hlediště, zareagovala Bílá pohotově: „Vytrháme sedačky. A pak je zase našroubujeme zpátky.“

„Slavíme s Čechomorem pětatřicet let a říkali jsme si, že by bylo dobré našim fanouškům něco nadělit. Takže jsme si s Luckou plácli,“ říká Karel Holas a František Černý dodává, že původním záměrem bylo společně připravit dvě, tři písničky.

„Energie, kterou společně cítíme, nám ale nedala a máme jich hotových o dost víc. Takže teď společně zkoušíme a rozhodujeme, které budeme na koncertech hrát.“

Nabízí se samozřejmě otázka, zda ze spolupráce Lucie Bílé a Čechomoru vzejde album. Podle zpěvačky to zatím na pořadu dne není. „Říkali jsme si že si spolu chceme hlavně zahrát a zjistit, jak nám to funguje. V dnešní době není nic povzbudivějšího než zpívat české lidové písničky, které mají všichni pod kůží. Na rozdíl od muziky, kterou na mé fanoušky hulákám s Arakainem, je tohle pohlazení od hlavy k patě.“

První z plánovaných dvojkoncertů se uskuteční 28. června v areálu Závodiště Velká Chuchle. Následující termíny jsou 4. srpna na zámku v Jindřichově Hradci, 19. srpna v amfiteátru Zámek ve Strážnici a 27. srpna v Amfiteátru Jihlava.