Anne-Sophie Mutter

Anne-Sophie Mutter | foto: harald Hoffmann/Deutsche Grammophon

Anne-Sophie Mutter zahraje s Kurtem Masurem Mendelssohna

  • 0
Festival Pražské jaro má na programu svého 64. ročníku nejednu velkou lahůdku. Mezi ty nejchutnější bude bezpochyby patřit koncert houslové hvězdy první kategorie Anne-Sophie Mutter s Drážďanskou filharmonií, řízenou Kurtem Masurem.

Anne-Sophie MutterSvětová královna houslí se na festivalové pódium vrací po jedenácti letech, a to v jubilejním roce dvoustého výročí narození Felixe Mendelssohna-Bartholdyho (1809 – 1847). Není proto náhoda, že provede skladatelův Houslový koncert e moll, který patří ke skvostům romantické houslové literatury.

Felix Mendelssohn-Bartholdy: Houslový koncert e moll (Anne-Sophie Mutter, Gewandhaus Orchester Leipzig řídí Kurt Masur)

Anne-Sophie Mutter

Anne-Sophie MutterNěmeckou houslovou virtuosku (1963) už ve třinácti letech přizval Herbert von Karajan ke společnému koncertování s Berlínskou filharmonií. V roce 1977 debutovala na Salcburském festivalu s English Chamber Orchestra pod taktovkou Daniela Barenboima, o další rok později pořídila svou první nahrávku, Mozartův 3. a 5. houslový koncert s Berlínskými filharmoniky a Karajanem. Během své "dospělé" kariéry hrála snad se všemi nejslavnějšími orchestry světa, nahrála řadu nosičů (mj. slavný komplet Beethovenových houslových sonát), někteří soudobí skladatelé, například Henri Dutilleux, Krysztof Penderecki nebo Witold Lutoslawski, houslistce napsali skladby přímo "na tělo". Anne-Sophie Mutter je kromě mnoha jiných ocenění držitelkou čtyř cen Grammy.

V podání Drážďanské filharmonie, jednoho z nejvýznamnějších a nejstarších středoevropských těles, zazní v rámci tohoto koncertu ještě Mendelssohnova ouvertura Hebridy a Dvořákova slavná Symfonie e moll "Z Nového světa".

Drážďanská filharmonie a Kurt Masur

Kurt MasurDrážďanská filharmonie byla založena v roce 1870, jejím prvním šéfdirigentem byl Hermann Mannsfeldtm, dnes tuto funkci zastává Rafael Frühbeck de Burgos. Na stejném postu byl v letech 1967-72 Kurt Masur, který dnes zastává pozici emeritního dirigenta. Masur, ročník 1927, je světově uznávaným specialistou na německou romantickou hudbu. Většinu života prožil v NDR, v roce 1991 nahradil Zubina Mehtu v čele Newyorské filharmonie. V letech 2000-2007 byl šéfdirigentem London Philharmonic Orchestra, mezi lety 2002 a 2008 byl uměleckým ředitelem Orchestre National de France.

Vstupenky na koncert, který se odehraje 1. června ve Smetanově síni Obecního domu, lze zakoupit v cenách od 450 (stání) do 2 400 (I. kategorie) korun.