Petr Ulrych musel vysvětlit, proč jeho jméno figuruje v seznamech StB.

Petr Ulrych musel vysvětlit, proč jeho jméno figuruje v seznamech StB. | foto: ČTK

Aby mohl zahrát v Trutnově, musel zpěvák Ulrych vysvětlit vztah k StB

  • 5
Nedělní odpolední program na trutnovském hudebním festivalu se málem musel obejít bez hlavních hvězd. Petr a Hana Ulrychovi s kapelou Javory mohli vystoupit až poté, co Petr Ulrych vysvětlil pořadatelům, proč jeho jméno figuruje na seznamu spolupracovníků Státní bezpečnosti.

Pokud by tak neučinil, pořadatelé by jeho vystoupení zrušili. Festival s jasným antikomunistickým nábojem má totiž pravidlo, že všichni účinkující, kteří jsou na seznamech spolupracovníků StB, musí vysvětlit okolnosti svých kontaktů. Jinak nevystupují.

Ulrych proto napsal na přání pořadatelů vysvětlující text do festivalového samizdatu. Je přesvědčen, že ho do seznamů bez jeho vědomí napsali policisté, aby ho kompromitovali za píseň napsanou v roce 1968 na protest proti okupaci tehdejšího Československa vojsky Varšavské smlouvy.

"Nikdy v životě jsem nikoho neudal, nikdy bych nic takového neudělal. Každý si může přečíst v archivu, co tam asi bylo," uvedl Ulrych.

Ne všichni hudebníci ale volí tento přístup. Například Václav Neckář, který čelil obdobnému obvinění, před třemi lety napsat svou verzi prostřednictvím svého bratra Jana odmítl, a na festivalu proto tenkrát nevystoupil.

"Jsem velmi rád, že tu vystoupili. Skoro mi tekly slzy," řekl pořadatel festivalu Martin Věchet. Návratu Ulrychových před trutnovské publikum v příštích letech podle něj nic nebrání.

Kromě Ulrycha na festivalu, na který podle odhadů pořadatelů dorazilo kolem 15 tisíc lidí, vystoupili například Ivan Hlas, kapely Green Smatroll, Volant nebo alternativní Dřevěné pytlí v jutových uhlích.

,