Kameraman Vladímír Opletal (vpravo) při natáčení se Zdeńkem Zelenkou

Kameraman Vladímír Opletal (vpravo) při natáčení se Zdeńkem Zelenkou | foto: ČT

Zemřel Vladimír Opletal, kameraman Tří chlapů v chalupě i Hodiny klavíru

  • 1
Vladimír Opletal, jenž patřil k legendám kameramanské profese, zemřel ve věku 90 let. Pro iDNES.cz to potvrdil režisér Zdeněk Zelenka, který s Opletalem natočil řadu televizních děl včetně kameramanovy poslední práce Hodina klavíru. „Skvělý člověk i profesionál,“ dodal Zelenka.

Vladimír Opletal se od počátku své dráhy soustředil na obrazovku, pro niž objevoval nové způsoby snímání. Už v 60. letech točil dodnes slavné pamětnické seriály, třeba Tři chlapy v chalupě, Elišku a její rod či Sňatky z rozumu. 

Ještě dříve, brzy po začátku vysílání u nás, stál za kamerou prvních pohádek O dvou tkalcích nebo Jak princezna hádala, až prohádala. Dovedl vystihnout každý žánr, od poetické romance Manon Lescaut přes komedii Láska jako trám až po detektivní Hříchy pro pátera Knoxe.

Často také působil u přepisů literární či divadelní klasiky pro obrazovku, se Zelenkou třeba natočil trilogii Arrowsmith. V Opletalově kameramanské sbírce byly také tituly Nezralé maliny, Nápadníci trůnu, Sen noci svatojanské či Nikola Šuhaj loupežník.

Vladimír Opletal

Opletal byl už jako student u zrodu živě vysílaných inscenací, na festivalu v Sofii obdržel ocenění za snímek Romeo a Julie na konci listopadu a před sedmi lety převzal cenu Asociace českých kameramanů za celoživotní dílo.

Ačkoli patřil k zakladatelské generaci televizní kamery, neustále sledoval vývoj nových technologií a formátů. Přátele z branže bavil svým výrokem, že si pořídil tu nejtenčí z tenkých moderních obrazovek, ale má ji na zdi jenom jako výtvarné dílo – prý ji nezapíná, aby si nekazil dokonalý zážitek.