VIDEO: Proč Pavel Kříž musí zase kouřit a co ví o příštích Básnících

  • 2
Odpovědi jsou prosté. K cigaretám, které před časem opustil, se herec Pavel Kříž musel vrátit kvůli roli ve filmu Pražské orgie, jenž se odehrává v uměleckém prostředí 70. let. A že by se chystal nový díl Básníků, neví: „To by musel pan Pecháček nejdříve napsat, takže opravdu netuším,“ přiznal v rozhovoru.

V Pražských orgiích hraje Pavle Kříž uznávaného, ale pro bývalý režim nepohodlného režiséra, který za normalizace skončil v kotelně. Před kamerou provází Prahou, jejím disentem i bohémou amerického spisovatele, jehož postavu napsal autor předlohy Philip Roth podle vlastních zážitků.

„Pražské orgie představují v jeho tvorbě výjimku, protože se neodehrávají v Americe. Dost možná i proto je tam nezfilmovali,“ uvažuje, proč Roth daroval práva k natočení svého románu režisérce Ireně Pavláskové.

„A je dobře, že se točí tady, nikdo aspoň nemůže polemizovat, jestli to tak bylo. Prostě k nám přijel a takhle to zažil, než ho zase odsud vyexpedovali,“ připomíná Kříž okolnosti Rothovy návštěvy.

Amerického spisovatele hraje Kanaďan Jonas Chernick, který je podle Kříže šikovný, všestranný, osobně velmi příjemný a v zemi, kde našel svou druhou vlast také náš herec, prý už docela známý.

Rozhovor s hercem Pavlem Křížem najdete na videu.