Dvojice Bárdosová - Mádl ve filmu Ostrov svobody | foto: UTB Zlín

Ztracený čas, Dezinformace, Ostrov svobody. Talenty pro kina i cizinu

  • 0
Všechny tři dohromady netrvají ani hodinu, přesto poskytují větší zážitek než mnohá celovečerní podívaná. Krátký hraný film nachází konečně i v Česku své talenty.

Dva snímky na téma dezinformace v digitálním světě, které vyhrály soutěž Young Academy, pořádanou Asociací producentů v audiovizi, jsou již k vidění na internetu a během podzimu zamíří také do kin.

Ztracený čas v režii Ondřeje Erbana postihuje v bizarní zkratce vynález, jenž vrací člověku hodiny promarněné s mobilem. V tragikomickém duchu líčí snímek Adama Martince Dezinformace rozkol v rodině, kterou babička zásobuje konspiračními teoriemi o nákaze virem HIV z pomerančů či lektvary pro vnouče ohrožené podle ní očkováním.

Název Ostrov svobody nese snímek, který natočil Petr Januschka v ateliéru audiovize na zlínské univerzitě a jenž má vedle přehlídek v Kanadě či Státech pozvánku na festival v Tiraně, odkud se kvalifikují kandidáti na studentského Oscara.

Polemika o souboji lásky se svobodou se odehrává za totality, v roce 1983, na palubě letadla do Havany, kde se potká mladý pár v podání Jiřího Mádla a Judit Bárdosové. Ani jeden z nich s komunistickým režimem nesouhlasí, naopak se hravě baví zkoumáním, kolik tajných policistů asi sedí vedle nich, ale jak se blíží mezipřistání na kanadské půdě, musí se během vzrůstající náklonnosti rozhodnout, jestli možnosti k útěku za železnou oponu využijí oba.

Z pohledu tuzemského diváka je mikropříběh lehce doslovný, ačkoli potěší dobový dialog posádky po návratu pasažérů do letadla: „Kolik jich chybí dnes? – Sedm,“ nicméně zahraniční publikum může objevit jak část východoevropské historie, tak Mádla s Bárdosovou, jejichž přirozená důvěrnost odzbrojuje.