VIDEO: Hrdinové, či vrazi? Spor o Mašíny oživí první ukázka filmu Bratři

  • 69
Film Bratři, který natočil režisér Tomáš Mašín podle scénáře Marka Epsteina, vypráví o odbojové skupině bratří Josefa a Ctirada Mašínových. Hlavní role ztvárnili Oskar Hes a Jan Nedbal, premiéra bude 26. října, sedmdesát let od útěku bratrů na svobodu. Nyní přichází první ukázka.

Hrdinové, nebo vrazi? Pětice mladíků s pistolemi pronásledovaná tisíci vojáky se v boji o život dotkne hranic vlastního strachu i statečnosti, shrnují tvůrci osud rodiny, jejíž členové se vzepřeli nacistické i komunistické totalitě.

„Máme filmy oslavující nástup komunismu i odboj, o dané době však chybí snímek krutě upřímný. Chci, aby vyprávěl o snaze uniknout ze sevření a zprostředkoval vhled do výchovy a myšlení nejednoznačných, rozporuplných aktérů. Hrdinové z vlastní vůle? Ve skutečnosti byli řízeni silami mocnějšími. Nacismem, bolševismem a idealizovanou představou vlastního táty,“ shrnul režisér.

Podle producenta Petra Bílka lidé na bratry Mašíny emotivně reagují: „Buď s jejich činy souhlasí, nebo je s různou intenzitou odmítají. My nesoudíme, bratři Mašínové jsou hrdiny filmu, ale jestli jsou i hrdiny historie, necháme na divákovi.“ V dalších rolích se objeví Adam Ernest, Matyáš Řezníček, Antonín Mašek, Matěj Hádek a Tatiana Dyková, upoutávku najdete na videu.

Jak vnímáte bratry Mašíny, kteří při protikomunistickém odboji a útěku na Západ zabili několik lidí?

celkem hlasů: 683
Hlasování skončiloČtenáři hlasovali do 0:00 čtvrtek 22. června 2023. Anketa je uzavřena.