Tomáš Vorel na křtu (obřizce) DVD Skřítek

Tomáš Vorel na křtu (obřizce) DVD Skřítek | foto: Michal Šula, Filip Saiver,  MF DNES

Tomáš Vorel obřízl svého Skřítka

Takřka rituálně uvedl svou grotesku Skřítek do světa DVD režisér Tomáš Vorel. V pražském kině Mat film nejprve obřízl a pak pokřtil.

"Můj dobrý přítel říká, že ortodoxní Žid by se neměl zúčastnit žádného křtu," pronesl režisér Tomáš Vorel. "Proto jsem se rozhodl Skřítka nejdřív obřezat, teprve pak ho pokřtím," dodal u příležitosti uvedení jeho posledního filmu na DVD.

Vorlovi asistovala "nejvyšší žena" v českém filmu Ivana Chýlková, "filmový uchylák" Milan Šteindler, Vorlův syn Tomáš s kamarádem a hereckým kolegou Do Dy, Daniela Valešová, čerstvá magistra práv a kameraman se střihačem v jedné osobě Marek Jícha.

Vorel lesní
DVD kromě filmové grotesky samotné obsahuje nejen bonusový materiál v podobě traileru, filmu o filmu, nepoužitých scén, obsáhlou fotogalerii, ale i dokumentární film Vorel lesní, který nabízí neobvyklý pohled do režisérova soukromí.

Divák se mimo jiné dozví, že většina nápadů Tomáše Vorla vzniká v lese. "Sice jsem se narodil v Bráníku a jsem typicky městské dítě, ale rodiče mě brali na Šumavu. Tam jsem pochopil, že patřím do lesa," vypráví. 

Mezi stromy, u ohně a koní je mu prý nejlépe. "Do města se vracím jen pracovně. Veverky mi bohužel peníze na film neseženou," říká režisér, který na sebe poprvé výrazně upozornil snímkem Pražská pětka v roce 1989.

Nový film
V západočeských lesích začal Tomáš Vorel pracovat na scénáři k dalšímu celovečernímu filmu. Pracovně ho zatím nazvali Graffiti.

"Inspirovalo mě šílená struktura školství a můj přítel Tomáš Houška, bývalý gymnazijní ředitel," řekl iDNES Vorel. Houška před pěti lety vydal knihu Graffiti rules, napínavý příběh o životě writterů podle skutečných událostí.

Na jednu z hlavních rolí je nejvážnější kandidát opět Tomáš Vorel mladší. "Kdysi jsem zkoušel malovat na zdi u nás, na legálních plochách, ale moc mi to nešlo," přiznal. Pokud mu to dovolí povinnosti ve škole, roli v otcově filmu by rád přijal.