Maryam Moghadamová ve filmu Balada o bílé krávě | foto: Artcam

RECENZE: Popravili jsme vám muže omylem, pardon. Balada o ženské síle

  • 2
Vězeňskému strážci poví prostě: „Jdu na návštěvu, manžel má být popraven.“ Pak je slyšet jen pláč za dveřmi cely. Silný úvod. Ale nic ve srovnání se silou, již v sobě vdova musí najít poté.

Stojí u pásu v mlékárně, druhou práci si bere domů. Sedmiletá dcerka je hluchoněmá - málem se chce říci naštěstí, protože takové věci by dítě nemělo slyšet; nesnáší školu a na matčiny vytáčky, že tatínek odešel, reaguje: „Do jiného vězení?“

Načež se ozvou úřady, že v manželově případě šlo o justiční omyl, pravý pachatel se přiznal; omlouváme se, „byla to Boží vůle“. Příbuzní mrtvého se derou o odškodné a současně se objeví záhadný muž, který chce ženě s dcerkou pomoci, od peněz po nový byt, neboť „vdovy, majitelé psů či koček a narkomani jsou nežádoucí nájemníci“.

To je současný Teherán, jak jej velmi střízlivě, civilně a čistě popisuje tandem spojený scénářem i režií, Behtash Sanaeeha a Maryam Moghadamová, která si též zahrála hlavní roli. 

Svět má moderní detaily, hrdinka si barví vlasy, kouří na balkoně, řídí vůz, dokonce vyrábí vázy se srdíčky k svatému Valentýnu. O to těžší je přijmout „vůli Boží, jestliže se zmýlí všichni soudci“, a tamní obhajobu trestu smrti.

Balada o bílé krávě

65 %

Scénář a režie Behtash Sanaeeha a Maryam Moghadamová, hrají-Alireza Sani Far, Maryam Moghadamová

Streamovací služby: HBO Max (CZ titulky)

Kinobox: 76 %

IMDb: 7.1

Škoda, že divák se mnohem dříve než hrdinka doví, kdo je tajemný spasitel, co jej k dobročinnosti vede a jaké vlastní smutky prožívá. Vzájemné chování dvojice pak svou zdrženlivou zdvořilostí až dráždí, i když se role obrátí a žena naopak pomáhá muži v nesnázích.

Nicméně překvapivá, přesto logická pointa znovu připomene osudovou sílu navenek tichého snímku, který by v kinech nemusel skončit ve skladu výběrových festivalových položek.