Z filmu  Chlast

Z filmu Chlast | foto: Film Europe

Kinům vládnou dospívající hrdinové, kteří okusí Chlast i šikanu Smečky

  • 0
Hned tři ze čtyř filmových novinek týdne se točí kolem mládeže. Výjimku představuje pouze krimi Pro balík prachů, v níž se zamilovaný zloděj v podání Liama Neesona snaží polepšit.

Filmařsky nejvýše stojí dánský Chlast, který natočil Thomas Vinterberg s Madsem Mikkelsenem v hlavní roli. Vypráví o čtveřici středoškolských pedagogů, kteří uvedou do praxe teorii o prospěšné dávce alkoholu v krvi, načež se stanou miláčky studentů. Jenže výzkumná hra se zvrtne.

Pod názvem Léto patří rebelům představuje svou režijní prvotinu Martina Saková. Rodinný příběh ve slovensko-německé koprodukci líčí prázdninový útěk chlapce za milovaným dědečkem, s nímž  vždy zažívá báječná dobrodružství. Ale tentokrát se oba musí vyrovnat se ztrátou.

Rovněž režijní debut přináší drama Tomáše Polenského Smečka, zasazené do prostředí dorosteneckého hokeje. O post brankáře i plavou krásku tu za podpory svých zaslepených otců bojují  až do krve dva mladíci s odlišným sociálním zázemím, které hrají Tomáš Dalecký a Tomáš Mrvík.

Akční krimi Pro balík prachů spoléhá na Liama Neesona v roli zkušeného zloděje, který chce kvůli své lásce nastoupit cestu pokání. Ale když se hodlá přiznat a odevzdat lup výměnou za dohodu o beztrestnosti,  padne na policisty, kteří mají s kořistí docela jiné úmysly.