Kiera Chaplin

Kiera Chaplin - Herečka a vnučka slavného komika Kiera Chaplin | foto: Corbis, Profimedia.cz

Kiera Chaplin: Dědeček měl Čechy rád

  • 2
Charles Chaplin byl ženatý čtyřikrát a měl jedenáct dětí. Poslední sňatek uzavřel s Oonou O’Neillovou, dcerou slavného spisovatele. Měl s ní osm potomků, mimo jiné Eugena, jehož dcera Kiera se dnes snaží prosadit v Hollywoodu.

Sešli jsme se na letišti v Santa Monice, kde mě hned překvapila otázkou: "Jak se má Praha?"

Co o Praze víte?
Dědeček Chaplin měl Československo rád a údajně tam i kdysi dávno na začátku kariéry hrál v zájezdním divadelním souboru. Já jsem navštívila Prahu před několika roky, bylo to úžasné. V šestnácti jsem začínala jako manekýnka v Paříži a o pár let později mě pozvali do poroty módní show v Česku, v které byla i známá česká modelka Daniela Peštová.

Charles Chaplin založil slavné filmové studio United Artists. Pokračujete v jeho odkazu?
Když jsem před dvěma lety do Hollywoodu přišla, sochy dědečka jsem našla na každém rohu. Jedna z nich sedí na lavičce v hotelu Roosevelt, jiná pózuje před hollywoodským muzem. Byla jsem překvapená, jak je zde populární, i když byl odsud v padesátých letech vypovězen. Nikdo z mé rodiny od té doby nenavštívil Spojené státy a tak možná i proto jsem se rozhodla, že popularita jména Chaplin by se měla do Hollywoodu vrátit. Založila jsem filmovou společnost Limelight, pojmenovanou podle jeho stejnojmenného a pravděpodobně nejlepšího mluveného filmu, který natočil v roce 1952 s dlouholetým přítelem Busterem Keatonem.

Ale také jste se před časem vrátila z natáčení filmu Yatna v Indii. Jak se vám tam pracovalo?
Objevovala jsem nový svět. Natáčení je dnes všude v podstatě stejné, liší se jen jazyky. Každý kolem mě mluvil hinduistickým či jiným indickým nářečím, já tam byla jediná Evropanka. Naštěstí šlo o natáčení ve stylu cinéma-vérité. V příběhu podle skutečné události jsem hrála Francouzku Liu, která se snaží v Indii nalézt sebe sama. Nikdy nic pořádného nedělala a konečně by z toho chtěla ven. Proto jede do Indie, kde potká staršího ženatého muže. Jejich vztah je sice hodně komplikovaný, ale Lia během něj začne chápat sebe samu a i přes všechny těžkosti jsou oba milenci nakonec spokojeni.

Jeden z filmů, v kterém jste dostala větší roli, se jmenuje Aimee Semple McPherson, loni měl premiéru v Americe. Hrajete v něm negativní postavu. Jak jste k ní přistupovala?
Když jsem četla scénář, okamžitě jsem věděla, co chci hrát. Představovala jsem si svou postavu jako zlou osobu, kterou k její zášti dohnaly okolní události. Bylo to něco úplně jiného, než co je mi vlastní, proto jsem čerpala z jiných negativních filmových postav, ale někdy i vlastních zážitků.

Jak vás přijal Hollywood?
Tady žije řada potomků slavných lidí a nějaké protežování není v módě. Přesto musím přiznat, že mě Hollywood vstřebal velmi dobře, a doufám, že nejenom kvůli jménu. Lidé zde totiž okamžitě poznají, jestli to myslíte s uměleckou tvorbou vážně, nebo se jen chcete pobavit jako například Paris Hiltonová. Samozřejmě to má díky tomu i svou negativní stránku – každý předpokládá, že musíte být stokrát lepší než ostatní.

Kromě herecké kariéry také produkujete a distribuujete filmy a televizní show. Co vás víc baví?
Líbí se mi obojí. Miluji hraní, kde jsem pokaždé někdo jiný, ale stejný pocit mám i z toho, když se mi povede jako producentce dát dohromady film nebo jeho distribuci.

A co filmová režie?
Tu už jsem si také vyzkoušela. Natočila jsem reklamu, která se vysílala skoro rok v evropské MTV. Tenhle obor však vyžaduje spoustu času a já bych se raději prozatím věnovala herectví.

Navíc prý máte rockovou skupinu?
To je pravda. Založili jsme ji s bratrem a je ve stylu skupiny Blondie, kterou miluji. Nedávno jsme nahráli první materiál na CD, které má zatím pracovní název I Like to Rock. V obchodech se objeví snad co nejdříve.