Hollywood tančí, stávka nebude

Stávka scenáristů a posléze herců, která hrozila Hollywoodu, se zdá být odvrácena. Zástupci autorských odborů v sobotu v Los Angeles oznámili zásadní průlom v dlouhém vyjednávání s televizními a filmovými producenty, který vyústil v novou dohodu. Ta by podle mluvčího scenáristů Michaela Maherna měla platit tři roky a vynést jim o 41 milionů dolarů více než smlouva předchozí.
Podobné ujednání může být uzavřeno ještě v létě s oběma svazy sdružujícími herce. "Halelujá! Smekám před vyjednávači!" Tak zněla jedna z prvních reakcí na dosaženou dohodu, která má zlepšit finanční i právní postavení scenáristů. Organizace WGA, jež je zastupovala, má přes 11 tisíc členů. Spor vznikl kolem vyšších podílů, které autoři, respektive herci požadovali z repríz svých děl, prodeje zahraničním televizním, z videokazet, DVD i šíření po internetu.

Kromě peněz se scenáristé dočkali práva přihlížet natáčení či povinnosti jednat s původním autorem dřív, než je vystřídá jiný. Dohodu uvítal celý Hollywood, který žil v obavách před ztrátami způsobenými stávkou, neboť má v paměti loňskou stávku herců z reklamního průmyslu.

"Stovky lidí skáčou radostí," řekl Bruce Helford z televize ABC. Teď zbývá vyřešit nároky herců. Smlouvy dvou jejich profesních organizací, jednak filmových, jednak televizních a rozhlasových herců, vyprší 30. června; jednání s producenty o nové dohodě začnou už 10. května.