Český lev - Petr Vachler

Český lev - Petr Vachler - Tisková konference k letošnímu ročníku předávání filmových cen, kino Lucerna Praha (29. ledna 2008) | foto: Lukáš Bíba, iDNES.cz

DOKUMENT: Zelenka se nemusí obhajovat v případě scénáře k filmu Karamazovi

  • 0
Portál iDNES.cz nabízí plné znění reakce na ohlasy a články v médiích týkající se nominace filmu Karamazovi režiséra Petra Zelenky v kategorii Nejlepší scénář. Zprávu poskytl ředitel České filmové a televizní akademie a producent Českého lva Petra vachler.

ČFTA při hodnocení scénářů v rámci výročních filmových cen ČESKÝ LEV nerozlišuje a nerozlišovala, zda-li se jedná o původní dílo nebo adaptaci umělecké předlohy jiného autora. K tomu, aby byly tyto dvě formy umělecké tvorby rozlišeny do oddělených kategorií nedisponuje česká kinematografie dostatečným množství snímků k posouzení.

Petr Zelenka uchopil literární předlohu a následně i divadelní adaptaci naprosto svébytným způsobem s řadou originálních prvků. Ve smyslu autorského zákona je nezpochybnitelným autorem filmového scénáře, což si producent filmu Čestmír Kopecký ostatně ověřil.

Vyjádření producenta filmu, odpovídající na možná zpochybnění autorského práva stran filmového scénáře, zní: 

Jediným autorem filmového scénáře je Petr Zelenka, který použil při jeho psaní původní předlohy,t. j. románu "Bratři Karamazovi" a divadelní dramatizace Evalda Schorma, slovy autorského zákona je zpracoval.

Chci jen dodat, že je běžným standardem ve světové kinematografii natáčet filmy podle divadelních her a v drtivé většině jde o zpracování originální, využívající ve filmu to, co divadlo neumožní.

Nejpodstatnější věcí ale je, že členové ČFTA jsou si jistě vědomi své volby a dílo F. M. Dostojevského, stejně jako dramatizaci Evadla Schorma dobře znají a vědí, do jaké míry Petr Zelenka tyto předlohy obohatil, ozvláštnil. Zákon jasně určuje autora filmového scénáře a v tomto smyslu nebyl podán žádný nárok na nepravost, ať už od  dědiců Evalda Schorma, či režiséra divadelního představení Lukáše Hlavici.

Je zcela běžné, že každý ročník vznikají podobné dotazy na koprodukce, autorství scénářů, či hudby, kdo je skutečně autorem soundtracku, resp. celé filmové hudby. Spory se vyskytují i u hlavních a vedlejších rolí, ale vše je na zodpovědnosti producenta a podřízeno autorskému zákonu. Prezidium ČFTA zasahuje jen v případě skutečných rozporů a porušení stanov, či právě autorskoprávních rozepří.  V případě scénáře k filmu "Karamazovi" k ničemu takovému nedošlo.

V úctě, Petr Vachler
producent Českého lva, ředitel ČFTA