Tajemné hlubiny 3D

Tajemné hlubiny 3D - Fotografie z filmu Tajemné hlubiny 3D (2005) | foto: Falcon

Čochtan by byl na Camerona pyšný

Amerického režiséra Jamese Camerona to do oceánských hlubin vyloženě táhne. S vodou a tajemnou hlubinou už totiž koketuje potřetí.

Vůbec poprvé šel veden Cameronovou rukou ke dnu Titanic. Ten filmový, samozřejmě. Nikoli tak sám režisér, kterého kasovní trhák vynesl mezi hollywoodské superhvězdy (sluší se připomenout, že rovněž režíroval snímky Vetřelci a Terminátor).

Posléze natočil pro kina IMAX Tajemství Titaniku 3D. To už se do hlubin vydal sám. Nyní se do temných vod vydává potřetí, a rovnou s celým týmem astrobiologů a vesmírných výzkumníků. Ptáte se, co dělají zpytci universa pod vodou?

"Expedice do oceánských hlubin mi vždycky připomínaly vesmírné mise. Tak proč vnější a vnitřní vesmír nezkombinovat? Je samozřejmé, že s sebou bereme mořské biology, ale proč nevzít i astrobiology a vesmírné výzkumníky? Je v tom logika, protože na dně oceánu žijí ty nejšílenější živočišné formy, jaké kdy byly objeveny," odpovídá Cameron.

Astrobiologie Camerona zajímala již delší dobu. Jedná se o relativně nového hybrida mnoha vědních oborů včetně biologie a planetologie, který se zabývá průzkumem možné existence mimozemského života na základě poznatků o životě na naší planetě.

"Tento film je vlastně dobrodružný, a to hned dvěma různými způsoby," tvrdí Cameron. "Je dobrodružný v tom, že jsme vyrazili do oblastí s nejextrémnějšími životními podmínkami, na dno oceánu, kam se v životě podívalo jen velmi málo lidí. A kromě toho je v něm ještě jakési vnitřní dobrodružství - dobrodružství z poznání něčeho nového, ze skládání střípků dohromady a objevování nových cest k pochopení určitých věcí."

Právě s tímto záměrem navázal Cameron spolupráci s výzkumníky z NASA a JPL (Jet Propulsion Laboratory), aby spolu s nimi vymyslel projekt, který by nejel vyústil v zajímavý film, ale také ukázal publiku po celém světě nejnovější pokroky v technologiích, které by měly sloužit k hledání mimozemského života.

A tak vznikl projekt Tajemné hlubiny 3D - dobrodružná filmová expedice, kterou Cameron zrealizoval spolu s několika mladými lidmi z oborů mořské biologie, astrobiologie a vesmírného výzkumu. "Obsazení tohoto filmu jsem vybral velmi pečlivě," říká Cameron.

"Chtěl jsem lidi, kteří by byli nejen zkušenými vědci a uměli by vysvětlit věci korektně z technického hlediska, ale také by byli pro publikum zajímaví a dokázali s ním dobře komunikovat. Oslovil jsem mladé lidi, kteří mají ještě pořád touhu objevovat zázraky - chtěl jsem zachytit to vzrušení a skutečnost, že věda je dobrodružství." V kinech tu možnost máte od 8. září.

TAJEMNÉ HLUBINY 3D (Aliens Of The Deep)
dokument, 47 minut (Falcon)
režie: James Cameron, Steven Quale
kamera: James Cameron, Vince Pace - hudba: Jeehun Hwang
hrají: Dr. Anatoly M. Sagalevitch, Genya Chernaiev, Victor Nischeta, Pamela Conrad, Dijanna Figueroa, Kevin Hand
oficiální web: disney.go.com/disneypictures/aliensofthedeep
hodnocení iMDB.com: 55% (k 12. září 2005)