Film, kino - ilustrační foto

Film, kino - ilustrační foto | foto: Profimedia.cz

České filmové hity zase budou, věří distributor

Nedávno do dvou pražských multikin přišlo na novou českou komedii v den premiéry dohromady jen něco přes třicet diváků. Přesto šéf distribuční společnosti Falcon Jan Bradáč v český film věří.

Dokonce natolik, že Falcon poprvé sám jeden vyrábí: komedii Marie Poledňákové Líbáš jako bůh.

* Není to riziko, když vidíte tu sérii propadů?

Dlouhodobě český film splňuje komerční předpoklady. Vždy pár za rok udělá několik set tisíc diváků. Pár posledních filmů snad ještě nedokládá, že je tak zle.

* V čem je podle vás důvod, že se celá série českých filmů poslední doby mírně řečeno nepovedla?

Poslední plavky byly pro svůj žánrově specifický a nakonec nerozhodný úkrok stranou klasickým úkazem, proč nemohly masově zabrat. Crash Road byl omyl. Chyťte doktora mi bylo velmi líto, protože mnoho horších filmů mělo v minulosti lepší výsledky, ale tady byly až učebnicové marketingové chyby. Jan Saudek je svým žánrem v kinech tak překvapivý, že by jej tam divák ani nečekal. Bude zajímavé sledovat, jak dopadne Občan Havel, rovněž dokument s nesrovnatelně větší reklamou.

* Pořád funguje u českého filmu „šuškanda“, jež ho doporučuje? Proto film pomaleji „naskočí“ a déle vytrvá?

Šuškanda je nedílnou součástí úspěchu všech filmů včetně českých. Ale stejně tak funguje alchymie negativní, kterou film na lidi působí tak, že od prvního dne nechodí. Jen odhaduji, kde se bere, jisté však je, že existuje. A je-li první den či víkend málo lidí, šuškanda nepomůže, protože není na čem ji stavět.

* Nehrozí, že divák na národní tvorbu zanevře, když zažije třeba tři „omyly“ za sebou? A stihne vůbec všechny české filmy?

Otázka, co všechno se letos stane, je namístě. Bez ohledu na kvalitu je totiž vzájemná konkurence a široká nabídka něčím, na co v takové dosud nevídané míře není český film v kinech zvyklý.

* Vidíte v letošní nabídce jasného „milionáře“ s potenciálem Vratných lahví?

Jsem si jistý, že české hity letos přijdou - adepty jmenovat nebudu, oni to o sobě tuší a já jsem pověrčivý. Přesto kacířsky řeknu, že možná jedny Lahve - přes milion diváků - nebo alespoň Král - přes osm set tisíc diváků - opět budou. Ač vévodíme trhu čtyři z pěti posledních let, nevím, co přesně se letos stane. Ale divák na tom jako vždy získá.