Velhartický hrad hostil pohádky

Bubeník ohlašuje další prohlídku a víla se chystá provést dětské a dospělé návštěvníky pohádkovou říší na hradě Velhartice. V sobotu 14. července se totiž velhartický hrad nedaleko Sušice proměnil do pohádkové podoby. Každou hodinu sledovali diváci pohádku O princezně Jasněnce a létajícím ševci, Zlatovlásku, Tři vlasy Děda Vševěda v netradičním provedení divadla Víti Marčíka. Ten potom večer exceloval v inscenaci Mystéria Buffa.

Hra vznikla na motivy stejnojmenné knihy italského spisovatele a dramatika Dario Fo, který v ní navázal na tradici lidových středověkých frašek a morálií. Celou atmosféru romanticky dokreslovalo prostředí středověkého hradu.

Hrad se vypíná nad řekou Ostružnou. Původně sloužil od přelomu 13. a 14. století jako rodové sídlo  pánů z Velhartic. Za pánů z Hradce zde byly dokonce uloženy české korunovační klenoty. Od 16.  století byl objekt v držení mnoha majitelů a postupně chátral v dnešní částečnou zříceninu.

Velhartice patří k ojedinělým dílům tehdejší obranné architektury. Dominantu tvoří kamenný most se čtyřmi oblouky spojující Rajský palác a věž Putnu, nazvanou podle svého tvaru a sloužící jako hladomorna. K Rajskému paláci přiléhá renesanční palác. Ve 20. století zde náhodou kastelán objevil 9 metrů hlubokou cisternu na vodu. Štípal dříví a špalek mu odlítl do jámy. Poté byla objevena zdrojnice vody a následně vyčištěná od dvoumetrového nánosu bahna.

Dva prohlídkové okruhy spojuje společné téma „Hry, zábavy, volný čas“. Zajímavější je ovšem asi hodinová návštěva hradu i s přístupem na most, který je evropskou raritou. Pozdně renesanční zámek projdete za půl hodiny. Velhartice jsou otevřeny  mezi 9 a 18 hodinou, mimo pondělí. Dostanete se  sem pohodlně autem (parkoviště 300 metrů vzdálené) nebo po turistické značce z vlakové zastávky Nemilkov.