Klára Cibulková během zkoušek inscenace Úklady a láska | foto: Michal Hančovský

Úklady a láska. Připomíná mi to vraždu novináře Kuciaka, líčí Cibulková

  • 3
Je máj, lásky čas, a tak pražské Švandovo divadlo zkouší Úklady a lásku. Velké drama německého klasika Friedricha Schillera líčící, jak společnost nepřála lásce dvou mladých lidí, bude mít premiéru v sobotu večer.

„Je to pro mne první zkušenost se Schillerem a musím říci, že se mi to moc líbí. Je to silný autor,“ říká Klára Cibulková, která se objeví v úloze úlisné Lady Milfordové. „Vysoce postavená šlechtična a hlavně milenka vévody,“ popisuje herečka svou téměř ryze negativní roli.

V původním díle tomu přitom tak nebylo. „Schiller měl jako její předobraz skutečnou šlechtičnu, která sice byla taktéž milenkou vysoce postaveného politika, ale zároveň činila i charitu. Tohle však dramaturgové s režisérem Martinem Františákem osekali. Nicméně i tak ji chápu jako ženu, která touží po pravdivém citu, ale ve svém postavení a se svými zkušenostmi toho není schopna,“ přibližuje Cibulková úlohu.

„Jistým předobrazem mi byly pseudocelebrity, které mají velmi omezený vhled do normálního života normálních lidí. Jestli ho tedy vůbec chtějí mít. Nebudu jmenovat, ale nějaké inspirace jsem měla,“ naznačuje herečka, kde pro roli čerpala námět. Divákům se dostane skutečného dobového dramatu. „Není to modernizované, jen seškrtané o nějaké motivy,“ přibližuje Františákovu inscenaci. „A dramaturg Martin Sládeček text znovu přeložil. Samozřejmě se však v rámci děje dá najít současná politika a společnost,“ uvažuje Cibulková.

Diváky čeká mix moderních i dobových kostýmů z dílny Marka Cpina. Děj na pódiu doprovodí loutky naznačující, jak se to s hlavními postavami ve skutečnosti má. Zajímavá bude hudební složka. „Jednu z postav hraje Martin Dohnal, který je zároveň autorem hudby. Kromě reprodukované diváci uslyší i živý klavír. Křídlo je totiž součástí scénografie,“ přibližuje herečka.

Cibulková vidí aktuálnost Schillerova kusu ještě v jednom bodě, přímo v tragickém osudu milenecké dvojice Ferdinanda a Louisy. „Teď, když se blížíme ke konci zkoušek, vyvstal mi obraz slovenského novináře Kuciaka,“ uvažuje. „Oběť dvou mladých čistých lidí, kteří se prostě milují a chtějí být spolu, ale jsou zapleteni do takových věcí, že z toho není úniku. Každá cesta ven je tragická,“ nachází Cibulková zajímavou paralelu s nedávnými událostmi.

Tvůrci navíc slibují, že jejich Úklady a láska evokují i něco z rysů filmů Quentina Tarantina. „Příběh plný napětí, ostrých střihů a nečekaného humoru,“ lákají.