Česká pěvkyně Hana Janků

Česká pěvkyně Hana Janků | foto: YouTube

Aby mohla v okupovaném Brně ztvárnit Libuši, vrátila se z La Scaly

  • 2
Byl konec léta roku 1968 a v brněnském Janáčkově divadle začínala nová sezona. Představení Smetanovy Libuše 9. září snímal i Československý rozhlas.

Libuše se vždy hrála k výjimečným příležitostem, v měsících následujících po okupaci vojsky Varšavské smlouvy však nabyla zcela zvláštního významu. Inscenaci nastudoval dirigent František Jílek a titulní roli ztvárnila sopranistka Hana Janků, která v těch dnech slavila úspěch v milánské La Scale jako Pucciniho Turandot.

Přes obrovský úspěch a varování italských kolegů se vrátila domů a Libuši, kterou předtím nikdy nezpívala, nastudovala během čtyř dnů. Dnes spíše pozapomenutá pěvkyně, která o rok později odešla do emigrace, podala výkon, jímž mohla směle soupeřit s Marií Podvalovou, považovanou za nedostižnou Libuši.

Živý záznam ležel v rozhlasovém archivu až do roku 1991, kdy se znovu rozlétl do éteru i s komentářem titulní představitelky, jíž bohužel zbývaly jen čtyři roky života.

Nyní nahrávku vydal Radioservis v digitalizované podobě na CD. Kromě Janků překvapí i dalšími vynikajícími výkony – především mladého Reného Tučka jako Přemysla nebo Zdenky Kareninové v roli Krasavy. A na závěr, po Libušině proroctví je slyšet mohutný vděčný potlesk.