Umělci mají k Velehradu osobní vztah

Na velehradském koncertu vystoupí v doprovodu zlínské Filharmonie Bohuslava Martinů řada osobností české hudební scény. Některých z nich jsme se zeptali, co pro ně tento koncert a svátek svatého Cyrila a Metoděje znamenají.


1. Proč jste se rozhodl vystupovat na Koncertu lidí dobré vůle ve Velehradu a co pro Vás znamená účast na něm?

2. Jaký pro Vás má význam cyrilometodějský svátek, u jehož příležitosti se koncert koná?

Daniel Hůlka, zpěvák:
1. Nabídku k vystoupení jsem přijal jednak proto, že mám k Velehradu velmi blízký osobní vztah a vždy se tam, zvlášť do Stojanova, rád vracím. A pak, koncert dobré vůle je nejen muzikantskou, ale i duchovní akcí, která může napomoci zlepšení vztahů mezi lidmi. Nabídky si velmi vážím.

2. Příchod věrozvěstů a počátek vzdělanosti našeho národa.

Jiří Pavlica, houslista, skladatel a vedoucí Hradišťanu:
1. Velehrad považuji za jedno z výjimečných míst. Mám k němu osobní vztah, a proto považuji každé vystoupení zde za sváteční příležitost.

2. Mít jasno nebo alespoň povědomí o tom, odkud jsem, kde jsou mé kořeny, proč jsem a odkud a kam v životě směřuji, považuji za velmi důležité, obzvláště v dnešním "vykořeněném" světě. Z tohoto hlediska je pro mě cyrilometodějský odkaz jakousi konstantou, která v sobě nese poselství vzdělanosti, kulturnosti a duchovnosti. Mám stále silnější pocit, že naší neobarbarské civilizaci je tohoto odkazu převelice potřeba.

Marek Obdržálek, ředitel Filharmonie Bohuslava Martinů:
1. Zlínští filharmonici hrají duchovní hudbu rádi. Není to tak dávno, co jsme založili tradici Podzimního festivalu duchovní hudby. Proto jsme nabídku olomouckého arcibiskupství doprovázet hvězdy programu ve Velehradu přijali s potěšením. Jako v každé jiné společnosti jsou i mezi filharmoniky lidé křesťansky založení i nikoliv. Ale pěknou hudbu a hodnotné skladby si vždy rádi zahrajeme.

2. Je mi sympatické, že se po desetiletích nezdůrazňování a neoslavování svátku Cyrila a Metoděje vnímá tento den znovu jako výrazný a významný. A ještě víc se mi líbí, že jej pořadatelé neodbyli lidovou veselicí s kolotoči, lízátky a cukrovou vatou, ale dali prostor kvalitnímu kulturnímu programu.

Jiří Pavlica na prvním velkém koncertě na Velehradě v roce 2000

Z koncertu na Velehradě v roce 2000

První velký koncert před poutí na Velehradě v roce 2000.

První velký koncert před mší na Velehradě se konal v roce 2000