Luhačovice hostí děti a folklor

Luhačovice - Do Luhačovic se o víkendu sjedou dětské folklorní soubory z Česka i z ciziny. Zahraniční soubory navíc vystoupí ve Zlíně, Slavičíně a v Pozlovicích. Folklorní sdružení České republiky pořádá už devátý ročník Mezinárodního festivalu dětských folklorních souborů, nazvaný Písní a tancem.

"Letošní festivalové dění přinese v rámci programového schématu, v němž nebudou chybět výchovné koncerty pro děti, tanečně zábavný večer pro účinkující i komponovaná vystoupení pro dospělé, především dva hlavní programové typy," přibližuje festivalový rozvrh programový ředitel přehlídky a místopředseda Folklorního sdružení České republiky František Synek. 

My jsme malí furianti
Přehlídka dětských folklorních souborů je rozdělena do dvou částí.  První z nich je sobotní komponovaný program My jsme malí furianti, v němž se představí instrumentalisté a zpěváci dětských lidových muzik.

"V dalším pořadu Muzikanti, co děláte? předvedou své hudební a pěvecké dovednosti malí muzikanti s ukázkou jejich vztahu k  umění," říká Synek.

Písní a tancem
Druhý, závěrečný pořad Písní a tancem, který bude zahájen v neděli odpoledne, je přehlídkou předních dětských folklorních souborů z vybraných národopisných regionů České republiky.

"Představíme významné české, moravské i slezské dětské soubory, které divákům nabídnou svá nejúspěšnější taneční čísla," dodává k nedělnímu programu Synek.

Pozvání organizátorů přijaly soubory a cimbálové muziky z Chrudimi, Řevnic, Mikulova, ze Skoronic, Kyjova, Opavy, Slavičína a domácí soubor z Luhačovic.

Festivalu se zúčastní také dětské folklorní soubory ze zahraničí. Na Lázeňském náměstí, kde se přehlídka bude odehrávat, vystoupí dětští hosté ze Slovenska  a Litvy. "Pozvali jsme také soubory z Itálie a Turecka. Ty nám ale odřekly svou účast kvůli začínající školní docházce dětí," poznamenává Synek a dodává, že zářijový termín pro takovou akci není příliš šťastnou volbou.

"Pořadatel přehlídky, Folklorní sdružení České republiky, zajišťuje ještě mnoho dalších folklorních festivalů, a to během celého roku. Proto není možné, aby se termíny měnily a překrývaly," vysvětluje člen pořadatelského sdružení František Synek.  

Zahraniční účastníci festivalu se s uměním slováckých dětí seznámí nejen na Lázeňském náměstí v Luhačovicích.

Vystoupí v rámci akce Zdravice zahraničních hostů festivalu také ve čtvrtek odpoledne na náměstí Míru ve Zlíně a v pátek vpodvečer ve Slavičíně a Pozlovicích.