Radim Hladík

Radim Hladík - Uznávaný kytarista Radim Hladík | foto: Ondřej Littera, MF DNES

Kytarový král Hladík omladil Blue Effect

  • 3
Český král elektrické kytary - takové přízvisko zdobí Radima Hladíka. Jedna z ikon tuzemského rocku se rozhodla obměnit svou legendární kapelu Blue Effect. Hladík se obklopil mladými muzikanty z nastupující talentované generace kytarových kapel.

Hladík se změnami váhal. "Nechtěl jsem udělat revival sám sebe. Měl jsem pochybnosti, zda se návrat podaří. Změnila se nejen doba, muzika a muzikanti, změnilo se i publikum," vysvětluje.

Potřeboval najít dva rovnocenné zpěváky a muziknaty, kteří umějí hrát na víc nástrojů a jsou skladatelsky potentní. "To se snad povedlo. Kluci okolo mě dokážou střídat různé hudební nástroje, jsou schopni stále něco nového objevovat a neupadnout do rutiny," podotýká.

V novém Blue Effectu se tak během loňska sešli basista Wojttech, který hraje i v kapele Mindway, či bubeník Václav Zima, jenž působil také v kapele -123 minut a v dnes už neexistující formaci Walk Choc Ice.

Z ní pochází i zpívající kytarista Honza Křížek, který se u mikrofonu doplňuje s druhým vokalistou a klávesistou Pavlem Bohatým. Ten se pro změnu na hudební scéně pohybuje ještě jako člen kapely Eastpark.

Publikum se na koncertech, kterých má zatím kapela do konce roku naplánovaných zhruba třicet, může těšit na písničky, které protnou tři různé epochy v historii Blue Effectu, založeného už v roce 1968.

Hladík oprášil některé songy z doby, kdy měl v sestavě zpěváka Vladimíra Mišíka a kapela sbírala ceny na bigbítových festivalech nebo nahrávala s Jiřím Stivínem a jazzovým orchestrem.

V programu nebudou chybět ani Hladíkovy kompozice z "federálního" období kapely a prostor dostanou i nové skladby především z autorské dílny zpěváka Honzy Křížka.

,